vrijdag 19 november 2010

Varkensvlees gebraden in de pan met kool/ Rôti de porc aux chou.






Een groots gerecht voor liefhebbers van kool.
Blz. 421
1,5 kg uitgebeend varkensvlees
om te braden, desgewenst enkele uren gemarineerd in de wijn,
zout en kruiden. ( zie de wijnmarinade of in het boek pagina 418)


1,5 Kg uitgebeend varkensvlees
(desgewenst van te voren gemarineerd)
4 eetlepels reuzel of olie
zware braadpan


Ik had 4 dunne karbonades. Dat is niet goed. Echt een stuk varkensvlees moet je hebben of 4 dikke karbonades.
Verwarm de oven voor op 160 graden C.
Droog het vlees grondig af met keukenpapier. Doe het vet in de braadpan en zet hem op een middelgroot vuur.
Wanneer het vet heet is, bak dan het varkensvlees aan alle kanten bruin. Dat vergt ongeveer 10 min. Leg het vlees op een schotel apart.

Zonodig 2 eetl. boter.
1 gesneden ui in ringen
1 gesneden wortel in plakjes
2 ongepelde teentjes knoflook
kruiden boeket in gaasdoek
4 takjes peterselie
1/2 laurierblad
1/4 theelepel tijm




Giet al het vet op 2 eetlepels na uit de braadpan. Als het vet verbrand is. giet het dan helemaal weg en doe boter in de pan. Roer de groente erdoor, desgewenst knoflook
en het kruidenboeket. Doe het deksel erop en laat 5 min. zachtjes opstaan.


Leg het vlees met de vette kant naar boven in de braadpan.
( wanneer het vlees niet gemarineerd is doe er dan peper en zout op en een halve theel. salie of tijm)
Doe het deksel op de braadpan tot het vlees sissend heet is en zet hem dan ongeveer 2 uur in de oven. in het onderste gedeelte, totdat de vleesthermometer 80-85 c. aangeeft. Bedruip het vlees op zijn tijd 2 0f 3 maal.met het braadvocht en regel de temp. van de oven zo dat het vlees zachtjes en gelijkmatig gaar wordt. Het vlees en de groenten laten ongeveer 1/4 liter vocht los. tijdens het braden.

Wanneer het vlees gaar is, leg het dan op een warme diensschaal en verwijder het opbind garen.

1 dl droge witte wijn, fon , bouillon of water
warme sauskom


Braad het vlees met de wortelen, uien , kruiden, zoals beschreven in het basisrecept ( blz.418) Voeg na 1 uur de kool toe, die als volgt wordt voorbewerkt.

500 g groene of witte kool
( in 1 cm repen gesneden)
grote pan met 7-8 liter kokens water met 1,5 theelepel zout per liter water

Leg de kool in het kokende water. Breng het snel weer aan de kook en laat het 2 min. zonder dksel doorkoken.
Laat de kool uitlekken en het vergiet en laat een paar min. koud wter over de kool stromen.
Laat hem goed uitlekken.

Mespunt zout
1/2 theelepel zout
evt. 1/2 eetlepel karweizaad

Wanneer het varkensvlees een uur heeft gesmoord, schik er dan de kool omheen.
Strooi er de peper, vermengd met het zout en desgewenst het karweizaad over, en bedruip de kool met het braadvocht. Doe het deksel op de pan, breng tegen de kook aan en zet de pan terug in de oven tot het vlees gaar is. Bedruip de kool gedurende de tijd een aantal keren met het braadvocht.

warme dienschaal
peper, zout
takjes peterselie

Leg het vlees op eeen warme schaal. Neem de kool uit de pan en laat dit uitlekken. Leg het dan rond het vlees. Zonodig met peper en zout op smaak brengen. Schep het vet van het braadvocht af en schenk het over de kool. Garneer met de peterselie.

Bon apetit !

Dit is zo lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen