zaterdag 27 november 2010

Clafoutis met gebakken peren


Heerlijk met kersen voor de zomer en ook heerlijk met peren voor de winter. Het is geen gebak, maar eigenlijk een nagerecht dat ik voor het eerst heb geproefd in de buurt van Bordeaux.Daar aten ze het als nagerecht . Maar je kan het heel goed meenemen op een picknick of je neemt het mee naar je werk voor de lunch. Wanneer je het als nagerecht eet, dan hoort het een beetje lauw te zijn.
Maar we maken er nu een uit het boek "BAKKEN" blz 188 en het zag er zo heerlijk uit.
De peren moeten eerst gebakken worden, dus onrijpe peren zijn er prima geschikt voor.

5 onrijpe peren.
100 g kristal suiker
110 gram boter( in stukjes)
3 eieren ( groot)1/4 theelepel zout
95 g bloem
2,4 dl lauwe melk
2 theelepels vanille-extract


Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de peren met een dunschiller, verwijder het steeltje en het kroontje aan de onderkant en snijd de peren doormidden.Verwijder het klokhuis . Leg de halve peren met de platte kant omhoog in een ovenvaste pan met dikke bodem waar ze naast elkaar in kunnen. Bestrooi ze met de kristalsuiker en verdeel de boter erover.
Bak de peren 25-60 min in de oven, afhankelijk van de rijpheid van de peren, totdat het botermengsel goudbruin kleurt en de peren zacht zijn wanneer je er met een mes in prikt.
Haal de peren met een schuimspaan yuit de pan en zet ze even weg.
Zet dan de pan op een matig vuur en roer totdat de suiker bruin kleurt en aan de bodem vast plakt.
Voeg 1,2 dl water toe en laat het voor de helftinkoken terwijl je met een houten lepel over de bodem heen en weer schraapt.
Stel de oven nu in op 175 graden.
Roer in een pan de eieren en het zout door de bloem totdat je een dikke massa hebt . Voeg een beetje melk toe wanneer het mengsel te dik is. Maar het moet wel een dikke pasta worden.
( wanneer je alle melk tegelijkertijd erin doet mengt het niet goed en wordt het deeg klonterig). Roer goed de klontjes weg en doe de rest van de melk erdoor met de vanille.Schenk of schep het suikermengesel uit de pan in het beslag. Verdeel de peren in een met boter ingevette taartvorm met de smalle uiteinde in het midden.
Giet het beslag over de peren tot die grotendeels onderstaan.

Bak de clafoutis 45 min. tot hij opgeblazen is en goudbruin. Bestrooi hem na afkoeling met poedersuiker.

( voor een kersenclafoutis moet u anders werken, dit komt nog)

Het is inmiddels zondag en het weer is heerlijk winters, rustig, een zonnetje en het vriest. De bomen lijken wel met poedersuiker bestrooid en in het bos was het ook prachtig.


Bon appetit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten