dinsdag 9 november 2010

Quiches ( hartige open taarten)


Het gaat een bakmiddag worden vandaag. Jasper en ik zijn al tot over onze enkels door de slik gelopen in de polder. Het motregende ook nog. Maar tegen 15.00 uur waren we weer lekker in onze warme keuken. Maar warm mag het nou net niet zijn. Je moet koele handen hebben, ijskoud water en hele koude boter. Natuurlijk ook bloem en straks een springvorm.
Het deeg dat we nodig hebben voor een Quiche heet

Pâte Brisée.( korstdeeg)Blz. 153

Zet klaar:
150 g bloem
120 g koude boter
( in stukjes snijden van 1 cm)
1/2 theelepel zout
1/3 theelepel suiker

Doe dit gewoon in een grote kom. Het is nu de bedoeling dat we snel werken.
De gesneden stukjes boter en de bloem moeten vermengt worden. Dus snel met je gebogen hand door de bloem. Je kan ook naderhand even met een mes en een vork er doorheen gaan. Uiteindelijk lijkt het op een vlokkerig deeg.

Dan moet je 4 eetlepels ijskoud water hebben. Doe enkele ijsklontjes in een glas met een beetje water. Dan doe je het water bij het deeg en vermeng je alles snel met een hand. Besprenkel nog met een druppeltje water op die plekken waar het nog te droog en los is.Je moet een samenhangende bal krijgen die plooibaar is maar niet plakkerig.Dan strooi je wat bloem op het koele aanrecht en leg je het deeg erop. Nu ga je met de bal ban je hand op de bal drukken en duw je een klein beetje deeg naar voren. Dan weer een ander stukje en dat duw je ook naar voren. Op deze manier behandel je het hele deeg. Deze bewerking heet "fraisage".

Dan pak je met een deegschraper of een andere schraper het deeg weer bij elkaar en maak je er weer een bal van. Deze deegbal leg je in het vetvrije papier en enkele uren in de koelkast of 1 uur in de diepvries.

Het uurtje is om. Kon nog net wat prei halen in de winkel. Het wordt een Quiche met prei.
Nu komt het moeilijke gedeelte. Het aanrecht met bloem bestreken en dan vanuit het midden de deegbal uitgerold. Iedere keer weer vanuit het midden. Zolang doorgaan totdat het deeg ruim in de vorm past. Daarna het deeg in de vorm leggen. Wanneer het deeg kapot gaat....en dat gebeurde natuurlijk...kan je weer een bal maken en voorzichtig nog eens uitrollen.Dan heb ik er vetvrij papier in gedaan omdat ik er keramieke bonen in heb gestort, zodat de vorm behouden blijft. Dan in het midden van de oven zetten ongeveer 9 min. bij 200 graden.
Dan de bonen eruit en het vetvrije papier en nog eens 4 min. in de oven.
Dit deeg is klaar. Bij mij zag het er niet uit.Nu moeten we de vulling maken.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
5oo gram prei. Het witte gedeelte, dus zeker 3 grote stangen.
1 theelepel zout.
3 eetlepels boter.
1 dl water.


Doe de boter in een pan met deksel en smoor even de prei erin.Dan het vuur iets zachter zetten en het water bij de prei schenken. Laat dit een half uur smoren.


2 eieren
3,5 dl slagroom
snufje noodmuskaat
mespunt peper
30 g geraspte gruijère kaas.
1 eetlepel boter.

Doe de eieren in een grote kom en klop die even. Dan de slagroom en de noodmuskaat erdoor kloppen.
Ik heb het niet zo lang geklopt, maar wel met een garde.
Het bleef een dunne vloeistof.
Dan voorzichtig de gare prei erbij en stort alles in de vorm.

Dit in de oven zetten in het midden van de oven. Ongeveer een half uurtje.

Bon appetit.

Jasper lag heerlijk onder de tafel te wachten totdat er misschien wel iets naar beneden zou vallen. De lieverd is altijd zo gezellig. Op de achtergrond hoor je dan zachtjes gesnurk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten