zaterdag 27 november 2010

Haasbiefstuk met champignons en madeirasaus.


Het sneeuwde vanacht en het ligt nog wit.Je krijgt er een Kerstgevoel van.
Na de onvermijdelijke boodschappen toch nog een wandeling kunnen maken met Jasper ( mijn labrador) in de sneeuw.
Straks staat er een foto met een heerlijke biefstuk hoor. Maar die moet wel eerst nog gemaakt worden. Het is alweer bijna 3 uur in de middag, dus ik schrijf het even op hoe dat het moet.Dan kan ik daarna toch nog even iets aan het huishouden doen terwijl Adrie de Madeira meebrengt uit Oostburg.





Goed. Hier gaan we weer. Uit het boek van Julia Child "de kunst van het koken".Mijn lijfboek.








Voor 6 biefstukjes van de haas. Blz 175

6 sneden witbrood.
( rond en zonderkorst)
3-4 eetl. geklaarde boter.


Bak de ronde sneetjes brood in de hete boter totdat ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en zet ze apart. Verwarm ze vlak voor het opdienen in een voorv.oven op 175 graden C.

250 g champignons
( in vieren of heel)
2 eetl. boter
1 eetl. olie
2 eetl. sjalot of lente-ui.
( fijngehakt)
1/4 theelepel zout
snufje peper.

Bak de champignons 5 min. in hete boter met olie tot ze lichtbruin zijn, Roer de sjalot of lente-ui erbij en bak ze nog 2 min. Bestrooi ze met zouten peper en zet ze apart.

6 haasbiefstukjes( 2 cm dik)
desgewenst spek gerold)
2 eetlepels boter ( of meer)
1 eetl. olie
1 of 2 zware koekepannen.

Droog het vlees met keukenpapier. Doe de boter en de olie in de koekenpan en bak de biefstuk erin wanneer het schuim is weg getrokken.
3-4 min. aan iedere kant voor medium-gaar. Dat is het geval als ze wat veerkrachtig aanvoelen.

Zout en peper
warme opdienschaal.

Neem de pan direct van het vuur . Bestrooi snel wat peper en zout erover en leg ieder biefstukje op een warme canapé op de warme diensschaal. Warm houden terwijl je de saus maakt.

1 dl fond of runderbouillon
1 eetl. tomatenpureé.
1 glas madeira vermengd met 1 theelepel maïzena
2 eetl. peterselie
,dragon en kervel
of alleen peterselie.


Giet het vet uit de pan en doe de fond of bouillon en de tomatenpureé erin. Kook op hoog vuur al schrapend in tot 2-3 eetlepels.










Roer het bindpapje door de saus en laat 1 min. doorkoken om de alcohol te laten verdampen en de saus wat te laten indikken.
Voeg de gebakken champignons toe en laat nog 1 min. sudderen om de smaken te laten vermengen.


Op smaak afmaken en de saus met de champignons over het vlees lepelen.
Bestrooien met de kruiden en direct opdienen.


En wat was het heerlijk. Vooral dat ronde canapeetje ( gebakken witbrood)eronder was zo'n goede combinatie.En die subtiele smaak van dat sausje. Ik zou zeggen......maken !











Bon apetit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten