zondag 14 november 2010

Kugelhopf(brioche met rozijnen en amandelen)Yesss!!!Gelukt.Het is wel de tweede keer , want gisteren was het een zielig ding, dat niet gerezen was.Gisteren had ik instand gist, maar dat zou toch ook moeten kunnen. Ik had nu echte bakkersgist goed in lauwe melk opgelost met een theelepel suiker erdoor.
Ik heb hem ook iets zoeter gemaakt.Er staat officieel in Julia's boek dat er 2 theelepels suiker in moet, maar ik heb er 80 g fijne suiker doorheen gekneed. En dat is toch wel meer mijn smaak, hij was echt heerlijk nu.

Hier gaan we op pagina 893 in het boek van Julia Child Kunst Van Het Koken: de ingrediënten:

125 g rozijntjes
een vorm van 1 1/2 liter
40 g geschaafde amandelen
3 eieren
20 g verse gist ( of 10 g instant gist)
250 g bleom
2 theelepels suiker ( ik nam 80 g)
1,25 theelepel zout
175 g ongezouten boter

Eerst moeten we het deeg maken.

De eieren moeten niet uit de koelkast komen. Breek ze in een maatbeker en klop ze met een vork los. U moet een hoeveelheid hebben van 1,5 dl.

Meng de gist door het warme water. 4 eetlepels. Ik heb het met warme melk gedaan.
Doe er dan een theelepel suiker door en laat de gist totaal oplossen.

Weeg de bloem af en doe die in een grote brede mengkom. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de geklopte eieren in.Stooi daar de suiker over en een snufje zout en de opgeloste gist. Nu moet je met een deegspatel het deeg mengen. Probeer het niet met je handen, want hetplakt enorm en dat wordt niks.
Dan laat je het deeg vallen op een koele plaat. Ik gebruik hiervoor een marmeren plaat. Meng nu alles goed doorelkaar met de deegspatel.
Schraap het deeg dan even naar een kant en pak de boter.
Smeer de boter uit zodat hij als een dunne lap op je blad ligt en wrijf dan iedere keer een stukje deeg naar achter met de schraper en doe er dan iets van de boter bij. Kneed dit door elkaar en zo doe je verder totdat alle boter erdoor is gesmeerd en gekneed. Dit kleffe deeg kneed je nog even met de hand door er wat bloem over te strooien zodat het even minder plakt.Wanneer het deeg elastisch is leg je het in de kom terug en sluit het met plastic af en leg er ook nog een doek over. Laat het tochtvrij staan . Het zal dan flink rijzen . Zeker verdubbelen in omvang. Het moet zeker 5 uur rijzen.
Na die 5 uur leg je het deeg weer op de plaat of het aanrecht, dat je eerst met een beetje bloem bestrooid.
Dan maak je er een lange lap van, ongeveer 20 cm en met de deegschraper sla je de lap en drieën dubbel.
Dan maak je er weer een lange lap van en sla je hem weer in drie delen dubbel. Net zoals je een brief die in een smalle envelop moet.
Dan laat je dit deeg weer rijzen. Zeker 2 uur en het zal weer verdubbelen in omvang.


Laat de rozijnen zacht worden door ze 10-15 min. in zeer heet water te weken, laat ze dan uitlekken, draai ze in de punt van een keukendoek en pers het opgenomen water eruit; spreid ze op keukenpapier uit. Beboter de vorm dik, strooi een eetlepel amndelen op de bodem en bewaar de rest voor later.

De kom smeer je met boter in en de amandelen strooi je langs de wand.
Leg dan het deeg in lagen in de kom Zorg dat het goed aansluit met de vorm.
Dan laat je het weer rijzen bij 24 graden. Na 1,5 uur of 2 uur zal het weer zijn verdubbeld in omvang. Zet het dan in de voorverwarmde oven van 225 graden en zat de wekker op 45=50 min. Na 20 min. breng je de temp. naar beneden tot 175 graden.

Haal het uit de oven en zet hem omgekeerd op een rooster.
Bon apetit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten