woensdag 1 december 2010

Pâte brisée sucrée


De pâte brisée, of in dit geval deeg met suiker en dan heet het pâte brisée sucré.

250 g bloem
1/thee lepel zout
100 g fijne kristalsuiker
170 g koude boter in blokjes van 8 mm
7 el water of slagroom of 2 eieren licht geklopt.
Wanneer het deeg te droog is er een beetje meer vocht bij doen.

Met de hand op de werkplek.
Meng de bloem en het zout door elkaar op de marmeren plaat of aanrecht.Doe de suiker erbij.Dan meng je voorzichtig beetje bij beetje de gesneden boter erdoorheen.Dat doe je even met je vingers. Dan neem je de deegschraper en haal je alles van je vingers en dan snijd je het deeg met de schraper door het mengsel dat de stukken niet groter zijn dan hazelnoten.
Schraap dan alles bij elkaar en maak een rondje met een kuiltje erin.
Doe hier voorzichtig, langzaam de vloeistof in.Meng dit met je vingers door het deeg. Daarna ga je verder met de deegschraper.Lekker schrapen en dan een beetje snijden of mengen.
Dan druk je alles een beetje plat en duw je met de palm van je hand het deeg plat zodat het een samenhangend mengsel wordt.
je moet snel werken, de boter moet niet smelten in het deeg.
Wanneer het lekker door elkaar is geduwd spatel je het weer bij elkaar en maak je er een platte bol van.
Wil je later verder gaan dan kan je deze bal in plasticfolie doen en in de ijskast leggen. Wordt de boter ook weer een beetje hard.

Dan gaan we verder. Druk de bol tot een plat geheel, doe desnoods een beetje ploem over de bol en klop de bol plat.Dan rol je met de deegroller een platte schijf deeg die aan allekanten groter is dan de vorm. Zeker 10 cm.Haal het deeg af en toe los van de werkplek, draai hem eens om en wanneer dat soepel gaat rol je het deeg over de deegroller en zo over de taartvorm.




Druk voorzicht het deeg in de randen aan. Sla het overtollig deeg naar binnen tussen de vorm en het deeg.Niet te dik en zorg dat er niets over de rand heen vloeit.





Dan een vel vetvrij papier erop, ruim, zodat je het papier later kunt oppakken met de bonen erin.Want je moet gedroogde bonen op het papier leggen, zodanig vol, dat het deeg niet kan gaan rijzen.
Zet het dan met bonen en al in de voorverwarmde oven bij 200 graden.
Na 15 min. kan het eruit, de bonen eraf met het vetvrijpapier en dan nog eens de vorm met deeg terug in de oven voor 15 min, zodat hij helemaal goudbruin is.

Dat is de blinde bodem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten