vrijdag 3 december 2010

Appeltaart


Wat een mooie appeltaart. Al zeg ik het zelf.Het randje is iets te donker geworden, een beetje verbrand zelfs. Maar ik heb het er af gesneden.Je moet erbij blijven , maar hij moest 5 kwartier in de oven op 190 graden. Dat is toch wel lang en heet. De bodem was heel snel gemaakt.Ik krijg daar enige handigheid in.
Mijn man Adrie heeft geholpen met het snijden van de appels. Dat alleskost nogal veel tijd en het was al half 10 in de avond.Dus hier volgt het recept van de appeltaart die 5 kwartier in de oven moet op 190 graden.
Maar wanneer ik hem nog eens maak dan bak ik hem 1 kwartier blind . En dan de vulling en de appels erop. Dan weet je zeker dat de bodem knapperig is en dan hoeft hij maar 3 kwartier in de oven.De laatste min. zou je de gril aan kunnen zetten, zodat de appels net een mooi randje krijgen.Maar dat verzin ik nu even zelf.

Hier het officiele recept uit het boek "bakken"van James Peterson blz.170

Klaasieke Franse appeltaart.

8 grote appels ca 1,8 Kgzoals golden delicious.
1/2citroen
100 g suiker + 1 eetlepel om straks over de taart te strooien
1 vanillestokje in de lengte gesneden en het zaad eruit gehaald of
in zijn geheel, zonder door te snijden kan ook.
3 eetl. boter ( gesmolten)
1,2 dl water
1 portie pâte brisé sucre ( zoek dat even op bij 1 december op dit blog)
2 eetl. warm abrikozenglazuuer ( abrikozenjam)

Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Wrijf met een halve citroen over de appels zodat ze niet verkleuren.Doe dan het sap van die halve citroen in een grote pan.Snijd de helft van de appels in kleine blokjes en doe ze in de pan.
Voeg de suiker en het vanillestokje en water toe. Kook het mengels al voorzichtig roerendmet een rubberen spatel. 15 min koken op een matig vuur. totdat de appels zacht zijn en het water verdampt . Zorg dat het wel blokjes blijven. Laat dan deze compote afkoelen.

Snijd de 4 resterende appels in zeer dunnen plakjes.
Dan leg je de compote op het deeg dat je over een taartring of geribbelde vorm van 22 of 25 cm in doorsnee heb gedrapeerd. Verdeel de compote over de hele bodem maar in het midden iets dikker.
Dan drapeer je de fijn gesneden plakjes appel over de compote. Dus je pakt een hale gesneden appel voorzichtig in je hand en dan leg je ze uit als een waaier van kaarten en leg ze voorzichtig in en cirkel. Ga zo door totdat de cirkel rond is.Dan de binnen circel in tegenovergestelde richting leggen.
Bestijk dan de appels met gesmolten boter en strooi suiker over het geheel.

Nu 5 kwartier in het midden van de oven bij 190 graden.
Let op dat na een poosje de rand niet te donker wordt.
Wanneer hij klaar is, dan abrikozenjam erover smeren en voilà......een pracht van een taaret waar je trots op kunt zijn.
Bon apetit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten