donderdag 2 december 2010

Biefstuk tartaar/ Bifteck haché en Winter perikelen














Nee, winter-perikelen is geen gerecht. Even de ongemakken verhelpen in huis en op het werk.
Hier thuis geen water uit de warme kraan. Leiding bevroren. Op het werk had ik in mijn warme kantoor geen computer verbinding met de hoofdcomputer en zag me zelf genoodzaakt te werken in de showroom waar opeens de blazer niet meer blies. Dus hele lage temperaturen. Het is daar dan 11 graden of zo. Dus met de jas aan verder gewerkt, nadat we eerst sneeuw hadden geruimd en weer zout gestrooid.


Mijn schrijvers-vriendin uit Zwolle vertelde dat
dinsdag 30 november in het Rosa Spier Huis in Laren acteur Ton Kuyl is overleden.
Het was een vriend van Ellen Vogel en daardoor ook weer een vriend van haar. Samen bezochten ze de vriendelijk man in het tehuis waar hij al jaren verbleef.Zucht....zo verdrietig en toch mooi.
Mooi ook die vriendschap voor elkaar die nooit stopte.



Ton Kuyl speelde veel klassiek stukken maar ook blijspelen en musicals waren hem niet vreemd. Kuyl volgde, na het gymnasium in Hilversum, de toneelschool in Amsterdam. In 1945 debuteerde hij bij Fred Sterneberg in Schuld en Boete.





Dit is er gebeurd en nu eerst even de boel opkuisen hier voordat ik ga bedenken wat we gaan koken vandaag.

Ja, makkelijk. Biefstuk tartaar gaat het worden.
Je kan het met verschillende sausen maken. Roomsaus, bruine pepersaus, mosterdsaus, madèra saus enz.Maar ik maak tomatensaus.( blz. 101)

De saus moet 1.5 uur opstaan, dus ik mag wel beginnen.

een 2,5 liter pan met dikke bodem
30 g van dit alles, ui, wortel, bleekselderij, alles fijngehakt.
2 eetlepels mager spek, ( 10 min. blancheren)
daarna fijn gehakt.
3 eetlepels boter 1 eetlepel olie,
1,5 eetlepel bloem
3,5 dl kokende runderfond of runderbouillon

1 kg rode tomaten ( of 600 g uit blik)
3,5 dl water
1/4 theelepel zout
mespunt suiker
2 teentjes knoflook
( ongepeld)
4 takjes peterselie
1/4 laurierblad
1/4 theelepel tijm
1-2eetlepels tomatenpirée/
Fruit de ui en de wortel en de bleekselderij. Na 10 min. gaat de bloem erin, nog even meebakken. Dan de gloeiende bouillon erbij roeren. Nu de tomaten erbij en de kruiden en alles kan 1,5 uur pruttelen.Op het eind doe je alles door de zeef en druk je het uit.
Wil je een rooiere saus , doe er dan nog tomatenpurée bij.

Nu het vlees.
Fruit eerst een uitje.Dan dat uitje even uit de pan doen.
Dan de tartaar in de pan. Het uitje erbij.En dan de saus erover schikken met de peterselie.
Bon apetit.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen