zondag 12 december 2010

Citroentaart van Gordon Ramsay

Hiermee begeef ik me op gladijs, denk ik, want Gordon schrijft in zijn boek" 100 % Ramsay"..........

een geslaagde citroentaart was vroeger de trots van een goede chefkok en hij stond op de menukaart van elk goed restaurant. Het geheim is om de taart in een tamelijk koude oven te bakken zodat de citroencustard niet gaat bubbelen en breken tijdens het stollen. De custard wordt steviger bij het stollen.

Tja, hij zou tegen me gebruld hebben "YOU STUPID WOMEN....CAN'T YOU READ !!!!
Hij ging natuurlijk wel bubbelen, want de oven moest later terug gezet worden naar 110 graden en niet meer op 190 graden. Maar jullie zien het resultaat. Een prachtige taart die van binnen iets te dun is, maar de smaak was helemaal goed.

Nu het recept.

Hij is gemaakt van vlaaideeg.

Doe 150 g boter ( op kamertemperatuur) en 90 g fijne kristalsuiker in de keukenmachine en zet de machine aan tot alles net gemengd is. ( ik heb het met de hand gedaan, enkele minuten met een houtenlepel en daarna even met de hand)
Voeg 1 ei toe en meng 30 sec. Doe er 250 g bloem bij en meng enkele seconden., tot het deeg samenhang begint te vertonen, ( niet te lang mengen, dan wordt het taai) Voeg 1 ei of koud water toe wanneer het te droog lijkt. Kneed het deeg lichtjes op een met bloem bestoven oppervlak en vorm het tot een platte schijf. Wikkel die in pasticfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast voor u hem uitrolt.

Nu de citroentaart.

350 g vlaaideeg.
bloem om te bestuiven
2 grote eieren
4 grote dooiers
180 g kristalsuiker
200 ml slagroom
sap van 2 citroenen
poedersuiker om te bestuiven
craime fraiche voor erbij

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond. en bekleed een springvorm van 20 cm doorsnee ermee. Laat het overtollige deeg over de zijkant hangen. ( niet te veel , dat is te zwaar en valt eraf).Zet de vorm in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden.( gasstand 5). Bekleed het deeg met aluniniumfolie of bakpapier en een steunvulling van gedroogde bonen. Bak de deegbodem 15 min. blind, verwijder dan de folie met de bonen en zet de bodem nog 5 min. terug in de oven tot het deeg goudbruin is.
!!!!Verlaag dan de oventemperatuur tot 110 graden c.! !!!!( dit had ik niet gelezen. Hier ging ik in de fout!!!!!

Klop de eieren, de dooiers en de suikerin een kom door elkaar en roer de slagroom erdoor.Voeg tot slot het citroensap toe ( hierdoor wordt de slagroom dikker) Zeef de citroenvulling door een fijne zeef boven een grote kan.

Schenk de helft van de vulling in de deegkorst.Zet de vorm dan op een bakplaat op de onderste richelvan de oven. Trek de bakplaat halverwege uit de oven, houd de vorm rechten schenk de rest van de vulling erin. Duw de plaat voorzichtig terug en bak de taart 50-60 min. bij 110 graden, tot de vulling gestold is. In het midden mag een kleine welving zichtbaar zijn. Snijd voorzichtig het taartniveau bij langs de bovenkant van de vormen laat de taart volledig afkoelen.

Bestuif de taart met poedersuiker. Snijd met een warm mes nette punten en serveer ze zo of geef er crème fraiche bij.

Ga voor een mooi effect( zie mijn foto)met een brander over de poedersuiker en het crème brûlée effect ontstaat.

Bon appetit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten