zondag 12 december 2010

Omgekeerde perentaart

Omgekeerde perentaart met zachte karamel
Benodigdheden voor 6 personen
125 gr bloem - ½ tl zout - 75 gr koude boter - 1 el bloem - ½ citroen - 4 peren (niet te rijp) - 50 gr boter - 70 gr lichtbruine basterdsuiker - 1 tl kaneel - 1/8 l slagroom - 1 el suiker - ½ l vanille-ijs
Bereiding(ca. 30 min. + 1 uur wachten + 30 min oventijd)
Boven een kom bloem en zout zeven. Met 2 messen 75 gr boter erdoor snijden tot erwtjesgrootte. 2 el koud water toevoegen.

Met koele hand snel tot samenhangende bal kneden. Minstens 1 uur afgedekt in koelkast laten rusten.

Aanrecht bestrooien met 1 el bloem met deegroller deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 27 cm.

Citroen uitpersen. Peren schillen, halveren en klokhuizen verwijderen, in plakjes snijden. Besprenkelen met 2 el citroensap.

In steelpan 50 gr boter en basterdsuiker al roerende zachtjes laten smelten. Blijven roeren tot crèmeachtige massa.

Hiermee taartvorm Ø24 cm bedekken. Peer erop rangschikken, kaneel erover strooien. Deeglap erop leggen.

Deegrand voorzichtig tussen peren en rand van de vorm drukken.

Tot zover kan de taart ½ dag van tevoren gemaakt worden.

Oven voorverwarmen op 200ºC, met vork hier en daar gaatjes prikken. In midden van oven taart in 30 minuten gaarbakken.

Uit oven nemen en 15 min. laten afkoelen.

Taartschaal op vorm leggen, samen keren en taart op schaal laten glijden.

In punten snijden en garneren met ijs en slagroom.



Tieleman schreef

Ik gebruik bijna nooit recepten, wel lezen af en toe voor 'oh ja dat lijkt me een goede combinatie'. Zuurkool met witte bonenpuree in de oven (met appel natuurlijk en kaneel) zou ik zelf niet bedacht hebben. Maar ik maak het zonder recept.
De perentaart:
Deeg van bloem9(125 g), boter (75 g koud), bakpoeder, suiker. Kneden, zal wel te dik zijn, beetje water erbij tot een lekker kneedbare substantie. Niet te lang kneden, maak bal, zet poosje weg.
Keramiek taart-/quichevorm. Suiker op de bodem onder gril in oven. De gebrande suiker heeft de neiging niet uit te vloeien in de ingevette vorm (er blijven droge plekken) dan meer suiker op de open plekken strooien, dat ook laten smelten.
Twee grote peren in achten met de punten naar binnen in een cirkel leggen (het lijkt wel een bloem zei de buurvrouw bij de voor-vorige taart). Kaneel, kardemon, citroenrasp of andere dingen die je erbij kunt bedenken (niet alles tegelijk). Weer wat suiker, als je bang bent dat de peren te veel vocht los zullen laten, wat custardpoeder (of allesbinder) over de peren strooien.
Deeg uitrollen tot iets groter dan de vorm, op de vulling leggen, randen instoppen.
Oven tweehonderd graden (tot ie gaar is zeg ik altijd) ergens tussen 20 en 35 minuten.
Beetje af laten koelen, niet helemaal, plank (schotel, pizzaplaat) erop, omdraaien. Als het niet goed lukt is de smaak niet minder.
Maar het oog komt dan tekort.
Groeten Tieleman

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen