zaterdag 28 januari 2012

Valentijnstaart
Het is bijna Valentijn. Ik zag bij Bianca Bonte een springvorm in een hartvorm. Nog nooit gezien.


Boter en bloem om het bakblik te behandelen.
4 eieren gesplitst
snuifje cremor tartari( wijnsteen) of een koperen bowl om het eiwit te kloppen.
130 g kristalsuiker
1 tl vanilleextract.
95 g cakemeel

Verwarm de oven voor op 175 graden
Vet het bakblik van 22,5 cm in met de boter en stuif het bloem erover.

Klop de eiwitten , eventueel met het wijnsteen in op hoge snelheid met de mixer totdat ze iets steviger wordt, voeg er dan de suiker bij en klop nog 1 minuut totdat er stijve pieken ontstaan.
Klop dan de dooiers met een garde en het vanille extract in 1 min. glad in een andere kom. Doe het eiwitmengsel in een grote kom( dus haal het uit je koperenbowl wanneer je die gebruikt hebt).Schep het dooiermengesel erdoorheen met een rubberen spatel
Doe dan het cakemail in een zeefje .
Doe dit in 4 porties tegelijk over het deeg terwijl je ondertussen goed maar luchtig spatelt totdat het totaal is opgenomen.
Doe dit mengesel in een rond bakblik en bak je cake in 30 min. gaar. Wanneer hij terugveert wanneer je erop drukt is hij goed.


Wanneer de taart goed is afgekoeld kan je hem doormidden snijden om er een vulling tussen te doen. Gaat het makkelijkste met een taartsnijder.
Voordat je hem doormidden snijd moet je even een beetje boter op de zijkant van de taart smeren zodat je nadien precies kunt zien aan die veeg boter hoe de twee delen exact op elkaar terug passen.

Dan smeer je op beide helften jam. Ik had abrikozen jam genomen en daarover heen banketbakkersroom.

custardsaus :BAKKENblz.55 in het boek

7 deciliter melk
50 gram suiker
8 eierdooiers
1vanillestokje of 2 tl vanille-extract

Bereidingswijze :

Splijt het vanille stokje in de lengte bijna doormidden. Doe de melk met het vanillestokje in een kleine pan ( een dikke pan, maar geen aluminium pan, dan wordt het grijs)en breng het op laag vuur aan de kook. Roer intussen de eidooiers met het vanille-extract ( als je dat gebruikt) en de suiker in 4 min. tot een bleek mengsel. Schep al roerend de helft van de warme melk bij het mengsel.Doe dit mengsel in de pan bij de rest van de melk en roer alles goed doorelkaar.
Zet de pan op laag tot matig vuur.
Roer met een pollepel of spatel goed over de bodem van de pan , zodat er nergens eigeel blijft zitten dat schiften veroorzaakt.Het enige lastige aan de custardsaus is te weten wanneer hij klaar is. Je kunt er een pollepel in zetten en dan met een vinger een streep door het goedje op de pollepel trekken . Blijft de streep zichtbaar wanneer je de lepel schuin houdt, dan is de creme klaar. De kans is echter dat de creme begint te schiften in de pan terwijl jij naar de pollepel zit te staren en bovendien is de streep soms slecht te zien. Veel koks doen het anders, ze houden het oppervlak van de crème in de gaten. In het begin liggen er kleine rimpels op het oppervlak en deze veranderen in grotere golven wanneer de crème klaar is. Het kookpunt bij deze bereiding mag maar 82 graden zijn.Laat afkoelen en smeer het over de jam.
Leg de delen taart weer op elkaar.

Daarna moet er over de hele taart een botercreme gesmeerd worden.

Ingrediënten:
•100 gram roomboter
•100 gram margarine *
•200 gram poedersuiker

Werkwijze:
•Mix de boter met de margarine zacht
•Zeef de poedersuiker en voeg deze toe
•Mix lang, zeker 10 minuten!
•Voeg naar keuze een smaakje toe. Denk aan cacaopoeder, koffiepoeder (beide kun je het best van te voren door de poedersuiker mengen) citroen-, amandel-, vanille-essence, chocopasta.Dan is het zover. Pak een stevige deegroller en wat poedersuiker begin de marsepein te kneden tot hij soepel is en dan kan je hem
uittrollen, net alsof het deeg is.De poedersuiker strooi je daar waar het marsepein komt te liggen.

Draai hem vaak om.Is hij lekker soepel en groter dan je taart inclusief de zijkanten van de taart, dan rol je de plak half over de deegroller en leg je hem er overheen. Met de vlakke hand mooi recht strijken en het overschot aan de onderkant weg halen. Je kan je hand ook een beetje vochtig maken en dan nog eens over de marsepein strijken.

Probeer het eens.

Je kan je taart en je vullingen ook in pakjes krijgen bij de keukenspeciaallist.Druk maar op de foto's, dan zie je het beter.


Hij was heel lekker. Ik had als vulling frambozenjam en banketbakkersroom. De banketbakkersroom mag niet te dik zijn.

Je kunt het jezelf makkelijker maken door een zak kant en klare mix te kopen. Dan hoeft er maar een half kopje water erbij en 1 ei en dan 10 min in de keukenmachine mixen en dan zo in de vorm.
Ook voor de bakkersroom is er een potje en ook voor de botercreme.
Dan kan je wel ieder weekend even een taart bakken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten