vrijdag 20 januari 2012

Appelcake met citroensiroop

Gisterenavond had ik opeens toch zoveel zin om nog een appelcake te maken.
De hele middag bezig geweest om de kelder op te ruimen en alle meelzakjes en andere zakjes in plastic dozen te bergen, want er is weer een muisje aan het knabbelen.
Met het opruimen sloeg de voordeur ook nog achter me dicht en toevallig de reserve sleutel binnen laten liggen. De buurvrouw bracht me snel even naar Oostburg om daar een sleutel te halen.Daarna gezellig bij haar blijven plakken .
Dus nu is de kelder nog niet af, maar er is wel een heelijke appelcake gebakken op een wijze die ik nog nooit o gemaakt heb.

Dit is weer zo'n lekker recept uit het leuke appeltaart boek van Janneke Philippi.

2 biologische citroenen
225 g suiker
150 g ongezouten boter
3 eieren
150 g zelfrijzend bakmeel
2 appels
1/2 theelepeltje kaneel
een springvorm van 20 cm in doorsnee en citroenrasp.Boen 1 citroen schoon.Rasp dan de gele schil eraf en doe dit straks in het beslag.
Snij de 2 citroenen doormidden.
Los in een steelpan op laag vuur 75 suiker op in 75 ml water.Neem dan de pan van het vuur en laat dit afkoelen. Knijp de citroenen uit boven een zeefje en doe dit sap bij de suikeroplossing.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Smelt in een steelpan op laag vuur de boter met 150 g suiker. Neem de pan van het vuur. Klop 1 voor een de eieren met een garde door het botermengsel.Zeef het bakmeel erboven en spatel het luchtig door het eimengel.Voeg de citroenrasp en een snufje suiker toe. Schep dit beslag in de vorm.


Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de Snijd de parten aan de bolle kanten tot halverwege in.Druk de appels dan in het beslag met de bolle kant naar boven.

Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 50 min. goudbruin en gaar.Laat de cake 5 min in de vorm afkoelen. Prik met een saté[rikker of spies hier en daar in de cake. Blijft de prikker schoon, dan is de cake gaar.

Laat hem dan helemaal afkoelen op een rooster. Lepel of kwast 75 ml citroensiroop overheen. Maar beetje bij beetje. Laat iedere portie eerst even intrekken.

Hij was heerlijk en precies goed.


De kelder......hier was hij bijna opgeruimd. Muisjes houden van meel en siroop . Nu zit alles veilig in doosjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten