maandag 16 januari 2012

De bloempotcake


Ik vond dit leuke idee in een boek dat "appeltaart" heet en is gemaakt door janneke Philippi. Wanneer het zomer is en je gaat naar iemand toe die een echte tuinier is, dan is dit wel een grappig cadeau.
Het is een cake met geraspte appel door en wanneer hij wat gedroogd is dan schenk je er vanillesaus over.
Heerlijk en heel zomers.
Voor 4 personen

100 g ongezouten roomboter
op kamertemp.
100 g suiker
2 eieren
125 g zelfrijzend bakmeel
1 handappel


Week de bloempot minstens 1 uur in een emmer koud water, om te voorkomen dat hij in de oven kapot springt.
Droog de pot en bekleed de binnenkant met bakpapier.
Dat gaat makkelijker wanneer je het papier een beetje nat maakt.Dan is het soepeler.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop met de machine of mixer de suiker en de boter en het zout door elkaar. Dan een voor een de eieren erdoor.
Zeef het bakmeel en mix het tot een mooi glad beslag.

Schil de appel, haal het klokhuis eruit en rasp hem grof.
Schep dit door het beslag.Doe dan het beslag in de bloempot.

Bak de cake in de voorverwrmde oven in 1 uur goudbruin.
Maak ondertussen de vanillesaus.


De vanillesus.

1 vanille stokje
200 ml slagroom
250 ml volle melk
2 eidooiers
75 g suiker.

Snijd het vanillestokje in de lengte door. chraap met de punt van je mes het zwarte merk eruit.
Doe dit met het lege stokje in de room en de melk in een steelpannetje.Verwarm dit langzaam tot het begint te koken. Haal het dan van het vuur en laat het afgedekt nog 15 min. trekken.





Klop intussen de 2 eidooiers met de suiker goed op met een garde tot het een lichtgeel mengsel is.

Vis het vanilletokje uit de room en voegde room ( onder voortdurend kloppen)met een super dun straaltje bij het dooiermengsel .
Dan doe je alles weer terug in een teelpn en laat het op een klein vuurtje langzaam binden.

Serveer de saus warm, maar het kan ook koud.

Zo, we hebben hem geproeft. heerlijk. En de warme saus, die ik met melk iets verdund heb, was er zo lekker bij.
Een echte aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen