zaterdag 30 oktober 2010

Soupe à lóignon/ uiensoep



De rijke, fluelige smaak van een perfecte uiensoep wordt verkregen door de uien allereerst langzaam te smoren in boter en olieen ze vervolgens zachtjes te laten trekken in de bouillon. Reken daarom op een bereidingstijd van tenminste 2,5 uur. Het smoren in de boter vraagt wel wat aandacht. Het trekken in de bouillon gaat vanzelf.

750 g uien ( in dunne ringen snijden)
3 eetlepels boter\1 eetlepel olie
pan met dikke bodem en deksel
Smoor de uiringen met het deksel op de pan 15 min. in de boter en olie. Niet te hard.

1 theelepel zout
1/4 theelepel suiker( maakt de uien mooi bruin)

Neem het deksel van de pan. Draai het vuur wat hoger en voeg de suiker en het zout toe. Laat de uien in 30-40 min. goudbruin bakken. Schep ze wel regelmatig om.

3 eetlepels bloem
Strooi de bloem over de uien en bak al roerend nog 3 min.door.

2 liter donkere fond of runderbouillon.
1 glas droge witte wijn
zout en peper naar smaak toevoegen.

Haal de pan van het vuur en schenk de bouillon en de wijn bij de uien.Breng op smaak met zout en peper. Leg het deksel schuin op de pan en laat nog 30-40 min. zachtjes trekken. Schep het schuim regelmatig af. Voeg indien nodig nog zout en peper toe.

Zet de soep onafgedekt weg. Verwarm voor het opdienen tot het kookpunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen