donderdag 21 oktober 2010

CrêpesFlensjes.
Daar heeft Julia Child veel over geschreven. Allemaal even heerlijk, maar ik begin gewoon met de zoete flensjes.
Gisteren heb ik niets uit het kookboek gemaakt. Ben wel naar de keukenwinkel geweest om een blikkenopener. En ja, wanneer je daar eenmaal rondloopt ben je verkocht. Ik kwam thuis met een spatel van ciliconen, daar kan je ook mee in iets dat 230 graden heet is . Maar de hoofdreden was dat hij er zo mooi uit zag. Dan nog een soort tang om vlees te keren of vast te houden. Al dat blinkende spul, heerlijk. Dan werk je al met meer plezier.Thuis de blikkenopener meteen uitgeprobeerd en.....ik kreeg het deksel er niet af. Er gebeurde niets. Nog een keer...weer niets.Je zag ook niet dat er iets gebeurd was. Wat deed ik fout? Uiteindelijk, na 3 keer geprobeerd te hebben, voelde ik eens met mijn vinger langs de rand en ...ai...bloed.Het blikje bleek al bij de eerste poging open te zijn.Hij snijd het af als een dekseltje, dus meer aan de buitenkant van het blik. Je kan het dekseltje er ook weer opzetten. Maar dat schijnt niet goed te zijn voor het produkt. Wouw, wat een fijn ding, die opener.

Ik heb wel alvast 2 recepten in dit kookblog geschreven zodat ik ze uit kan printen en er mee naar de winkel kan om alles in te slaan en ik kan ze in zijn geheel op het aanrecht leggen terwijl ik niet door het boek moet bladeren met besmeurde handen. Maar nu aan de slag.Eerst maken we een beslag en dat beslag met 2 uur minstens in de koelkast rusten. Dan krijgen de deeltjes bloem de kans om uit te zetten en worden ze daardoor luchtiger, zachter en dunner.

Hier een recept voor 25 tot 30 flensjes.2 Uur voor het gebruik het beslag maken.

We hebben nodig:
1/4 liter koud water
1/4 liter koude melk
4 eieren
1/2 rheelepel zout
120 g bloem
4 eetl. gesmolten boter
een rubberen spatel.
een beslag kom
ijzeren koekepan met een bodem van 16-18 cm in doorsnede.
Een stuk vet spek of een varkenszwoerd.
Of 2 tot 3 eetlepels olie en een kwastje.


Doe de vloeistof, de eieren en het zout in de blender. Doe de bloem erbij en dan de boter. Sluit de machine en laat hem 1 min. op volle snelheid draaien. Wanneer er hier en daar bloem aan de zijkant blijft kleven, haal dat er dan met de spatel af en doe het bij de rest. Dan nog 2 sec. de machine laten draaien.Dit beslag afdekken en minstens 2 uur in de koelkast zetten.

Het beslag moet heel licht crèmig zijn, net dik genoeg om aan een houten lepel te blijven hangen. Als u na het maken van het eerste flensje vindt dat het beslag te dik is, klop er dan een beetje water door, met een lepel tegelijk. Een crêpe moet circa 1,5 milimeter dik zijn.

Het eerste flensje is een proef flensje om de dikte van het beslag te keuren, en de hoeveelheid beslag vast te stellen dat u nodig heeft en ook om de hoogte van de temp. uit te proberen.

Wrijf de koekenpan in met het zwoerd of bestrijk hem met een dun laagje olie. Zet de pan op een matig hoog vuur tot hij net begint te roken.
Neem de pan van het vuur als hij heet is, houd de steel van de pan de pan in uw rechterhand en schenk met uw linkerhand een 1/2 dl beslag in het midden van de pan. Draai de pan schuin rond in alle richtingen om het beslag in een dun laagje over de hele bodem van de pan te laten uitlopen. Eventueel te veel beslag wat nog niet plakt, terug gieten in de kom.
Zet dan de pan 60-80 sec. terug op het vuur. Trek de pan dan met schokken heen en weer en op en neer , om de crêpe los te maken. Til de rand met een spatel op en wanneer de onderkant mooi lichtbruin is, is de crêpe klaar om omgedraaid te worden.

Laat de andere kant in ongeveer een halve minuut lichtbruin worden. De tweede kant wordt meestal aal bruin gevlekt en dient altijd als onderkant.
Laat de crêpes op een rooster glijden en laat ze eenkele min.even afkoelen. Stapel ze vervolgens op een bord en begin met de volgende. Je kunt ook met 2 pannen tegelijk werken.
Je kunt de crêpes ook warm houden door het bord op een pan met heet water te zetten.
Je kunt ze invriezen of gewoon even opwarmen.

Crêpe Suzette


Dit is een crêpe met sinaasappelsaus.

Wat hebben we nodig:
een footprocessor
100 g. suiker
Met de hand: 4 suikerklontjes en 50 g suiker.
2 sinaasappelen
dunschiller
rubber spatel
225 g boter
1,5 -2 dl sinaasappelsap
3 eetlepels sinaasappellikeur.
Snijd het oranje deel van de sinaasappelschillen en snijd of hak dit in zeer smalle reepjes.Met de footprocessor(mes) : Doe de suiker in de kom met de sniaasappelschil.
Laat het apparaat 1 min. draaien,haal zo nodig de schilletjes met de spatel van de rand en draai tot suiker en schil goed zijn vermengd.
Snijd de boter in stukjes, voeg ze toe en meng tot een glad en luchtig mengsel. Voeg druppelsgewijs eerst 1 dl sinaasappelsap toe en vervolgens de likeur, daarna zo nodig nog meer sap, zóveel als de massa kan opnemen. Dek het mengsel af en zet het in de koelkast.

Met de hand of de mixer:
Wrijf de suikerklontjes over de schil van de sinaasappelen tot ze zich gehaal hebben volgezogen met de olie van de snaasappelschil. Rasp de schil. Verkruimel de klontjes op een plank, voeg de geraspte schil en 50 g suiker toe. Hak alles zeer fijn .Doe de boter in een kom en roer alles met de mixer door elkaar. Doe er dan het sinaasappelsap, de likeur en zo mogelijk meer sinaasappelsap bij. Dek af en zet het in de koelkast.


Flamberen aan tafel
Doe de sinaasappelboter in de pan en verwarm deze tot hij begint de borrelen. Haal beide zijdes van de cr6epe door de boter. Leg de mooie kant onder , vouw ze dubbel en en nog een keer dubbel tot wigvormig. Leg ze langs de kant van de pan.

Strooi de suiker over de crêpes. Giet er de sinaasappellikeur en de cognac overheen.
Steek de alcohol aan. Schud de pan zachtjes heen en weer en schep de brandende alcohol over de crêpes tot de vlammen zijn gedoofd.
Dien ze meteen op.

Bon appetit.

Opmerking van de kok.Het was heerlijk. Echt. De flensejs waren luchtig en flinterdun, de saus overheerlijk . Maar de saus bestaat uit heel veel boter en dat vind ik iets te veel van het goede. Wanneer ik het nog eens maak dan doe ik het zo als mijn man hem klaar maakt.
Suiker in een mooie koperen pan, boter erbij. 2 Eetlepels of zo. Wanneer het begint te carameliseren dan afblussen met sinasappellikeur. Daarna sinaasappelsap er bij en reepjes van de sinaasppelschil. Hele dunne reepjes. Niet te veel.Hier en daar een streepje . En dan enkele druppels citroen.
Ook heerlijk en iets luchtiger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten