woensdag 27 oktober 2010

Aspic de pommes ( Appelen met rum in aspic)Koud dessertVoor 6-8 personen. bl.755

Doordat de appels bij dit eenvoudige recept in een sterke suikerstroop worden gepocheerd, worden ze bij het afkoelen mooi stijf. Ze zien er mooi uit als ze met gekonfijte vruchtjes worden gegarneerd. Als de aspic klaar is, kunt u het gerecht met of zonder vorm in de koelkast ten minste 10 dagen bewaren.
wat hebben we nodig:

1,5 Kg appels
1,5 dl water
550 g suiker
1 eetlepel citroensap
geëmailleerde pan
1 eetlepel neutrale olie
vorm van 1 liter
rond stuk vetvrij papier
100 g gekonfijte vruchtjes
1 eetlepel rum
Koude opdien schaal
0,5 liter anglaise

Snijd de appels in vieren, verwijder de klokhuizen en schil de partjes. Snijd de partjes in plakjes van ca. 1/2 cm .

Breng het water, de suiker en het citroensap aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg dan de schijfjes appel toe en kook ze 20 minuten.Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Ze vormen een bijna transparante massa.Wrijf, terwijl de appels opstaan, de vorm in met olie. Bestrijk ook het vetvrije papier met olie en leg het op de bodem van de vorm.

Leg de helft van de geglaceerde vruchtjes in een mooi patroon op de bodem van de vorm. Snijd de overige fijn en kook ze met de appel nog 2-3 minuten mee.Neem de pan met de appels van het vuur en roer er de rum door. Schep het mengsel in de vorm en zet het 4-6 uur op een koude plaats tot de massa opgesteven . Serveer dit gerecht als volgt.

de vanille saus.
100 g suiker
4 eidooiers
1 theelepel vanille essence
4 dl hete melk.

Klop de eieren met de suiker totdat de kleur wittig is.Schenke dan de hete melk er heel langzaam bij , zodat de eieren langzaam warm worden.Ondertussen door blijven kloppen of mixen.Zet daarna de pan op het vuur, maar de vloeistof mag niet heter worden dan 70 graden, anders gaat het schiften. Je kan tegen het schiften ook een klein beetje maizena erbij doen.Dan hoef je niet zo lang te koken. Daarna 1 theelepel vanille essence erdoor roeren en nog 2 min. op het vuur laten staan.
Klaar is Kees.

Bon appetit.

Wat er gebeurde:

Het ging allemaal goed en de smaak was buitengeoon lekker. Het dikte ook wel wat in, maar niet genoeg om hem te keren. Op deze foto heb ik hem even in de diepvries gezet om de foto te nemen.
Daarna weer alles opgewarmt en 20 g gelatine erbij gedaan.
Nu staat het even buiten af te koelen en gaat zo weer de koelkast in.
Jammer. Altijd spannend of zo iets lukt. Nu moeten we de saus nog maken, maar eerst moet de hond uit.
Zo, dat was al beter, maar 1 velletjes gelatine was genoeg geweest, of 2. Ik deed er 6 in. Maar het was toch lekker.
Ik las ergens dat er ook plantaardige gelatine bestond. Agar-agar. Je kunt het krijgen in de reformwinkel.
Het is een gelvormende stof gewonnen uit zeewier. Bij 100 graden is het vloeibaar en bij 50 graden is het vast. De gelerende werking is 3 maal zo sterk als gelatine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten