vrijdag 29 oktober 2010

Soufflé à la vanille/vanille soufflé.Dessert.

Het is weer een spannend recept.
Soufflé.....spreekt tot de verbeelding, omdat het meestal, als het goed gaat, lekker uit de vorm rijst.Niet uit mijn vorm, want die is wat hoger.
Dit is een geweldig dessert en een hoogtepunt van de Franse keuken.

Daar gaan we.
Wat hebben we nodig:
1/2 eetlepel zachte boter
suiker
soufflévorm met een inhoud van 1,5 liter.

3 eetlepels bloem
ruim 1,5 dl melk
60 gram suiker
garde( bol)
pan van 2,5 liter

4 eieren
mengkom voor de eiwitten

2 Eetlepels zachte boter
rubber spatel

Hierboven staat alles voor de saus
Nu volgt het eiwit verhaal

1 ei extra
snufje zout
1 eetlepel suiker

2 theelepels vanille eccence

Poedersuiker
1 mmoie oranje sinaasappel
3 suikerklontjes
3-4 eetlepels sinaasappellikeur

Weeg de ingredienten nauwkeurig af. Beboter de binnenkant van de vorm en strooi er wat suiker in en draai dan de vorm rond zodat de hele vorm met suiker is bekleed. Klop het overtollige eruit.

Stooi de bloem in de pan, giet er wat melk bij en roer alles goed door elkaar.
Klop er geleidelijk de overige melk en suiker door.Breng alles al roerend aan de kook, dan begint de massa te binden.
Na 30 sec.koken is hij erg dik geworden. Haal dan de pan van het vuur en roer alles nog 2 min. door om het wat te laten afkoelen.

Splits een ei, laat het eiwit in de mengkom lopen en roer de dooier met een garde door de saus. Doe hetzelfde een voor een met de rest van de 4 eieren.

Klop er vervolgens de helft van de boter doorheen. Maak met een rubberen spatel de wanden schoon en verdeel de rest van de boter over de saus om vel vorming te voorkomen.

Wanneer u de saus die hier beschreven is al eerder klaar gemaakt had, verwarm deze dan op een middelhoog vuur tot lauwwarm en ga verder met het recept.

Klop de eiwitten ( dus die 4 en dan nog een extra) met het zout tot u er slappe pieken van kunt trekken. Strooi er dan de suiker overheen en klop tot de pieken eiwit rechtop blijven staan.( blz. 168)

Roer de vanille door de saus. Spatel er in 4 gedeelten ook de stijve eiwitten voorzichtig doorheen ( zie blz 170)
Vul de soufflé vorm meeer dan 2//3. Maak de vorm niet voller, want dan rijst de soufflé boven de kom uit en loopt het mengesel over de rand.

Zet je hem nu niet meteen in de oven, dek hem dan af met een omgekeerde pan.Zo kunt u de soufflé ongeveer 1 uur laten staan.Zet hem dan in de oven zodat de kom in het midden staat en draai de temperatuur meteen terug van 200 naar 190 graden.Na 20 min. is hij zo goed als uitgerezen en dan moet je er poedersuiker over strooien en de oven weer sluiten . Hij kan dan nog 5 of 10 min.in de oven terug.Prik dus na 25 min, even met een lange pen in de soufflé. Komt die er droog uit, dan is hij gaar. Anders nog enkele min. langer in de oven laten staan.
Bon appetit.

Wat er gebeurde.


Het liep voortreffelijk. Het eiwit werd zo stijf als die van Merel Streep in de film.
Adrie was op tijd thuis, zodat hij het wonder kon aanschouwen. We hebben hem met z'n tweeën opgegeten. Maar voor 4 personen is hij zeker groot genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten