dinsdag 19 oktober 2010

Coq au vin


Kip in rode wijn. Heerlijk, echt waar. Het is nu eens helemaal gelukt nergens ging er iets mis. De smaak was subliem Helemaal niet zwaar, de saus was exact op de juiste dikte en....ik heb een manier gebruikt die ik niet kende om geen klontertjes te krijgen.Adrie vond het ook echt heerlijk.Een aanrader wanneer je veel mensen te eten krijgt.

Dit hebben we nodig:
1,5 Kg kip in stukken.( wanneer je aan een haantje kunt komen is het nog lekkerder.)
0,5 liter lichte rode wijn. Ik nam Côte du Rhône, maar een Beaujolais of Bourgogne kan ook.
1 glaasje cognac
1 plak van bacon 100 gram in smalle reepjes gesneden.
boter
1/4 liter kip-of vlees bouillon
zout en peper
2 teentjes knoflook
1/4 theelepel tijm
1 laurierblad
1/2 eetlepel tomatenpuree
250 g champignons
14 kleine zilveruitjes
3 eetlepels bloemWe beginnen met de bacon zonder zwoert. De bacon is gerookt en daarom leggen we hem 10 min.in warm water, tegen de kook aan.De rooksmaak is er dan af.Even afspoelen en goed droogdeppen.We braden de smalle reepjes bacon in een beetje boter.Die leggen we dan even op een bordje.

We deppen de kip goed droog en doen 2 eetlepes boter in de braadpan en braden de stukken kip aan. Wanneer alles mooi bruin is kan hij met de boter en de bacon in de braadpan met deksel.
Sudder dit 10 minuten.

Nu gaat de cognac erover en steken we de dampen aan. Nou, dat was toch even een behoorlijk vlammetje. Schud de pan langzaam totdat de vlammen zijn gedoofd.

Dan voegen we de wijn toe en zoveel bouillon dat de kip net onder staat.Roer de tomatenpuree erdoor en de geplette knoflook, de tijm en het laurierblad.
Langzaam 25 tot 30 min. laten sudderen totdat de kip geheel gaar is.
Breng de kip over op een schaaldje.Terwijl de kip verder suddert gaan we de champignons braden in hele warme boter . Ze mogen heel zijn of in stukken of schijfjes.Niet te veel ineens bakken, want dan komt er te veel vocht vrij en bakken ze niet bruin.
De zilveruitjes ook even aanbraden.

We gaan nu even verder met de saus van de kip. De kip is er even uitgehaald en we halen het vet van de saus en draaien dan het vuur hoger en koken hem in totdat er nog maar 1/2 liter van over is.
Haal het laurierblad er uit.

Nu 3 eetlepels bloem en 2 eetlepes dunne boter samen voegen en goed mengen en dan dit mengsel door de saus roeren met een garde.
Ik had een beetje saus bij dit mengsel gedaan en weer goed gemengd en dan nog wat saus en dan alles in de kom terug gedaan. Weer goed met de garde er doorheen.Nog 2 minuten laten doorpruttelen. Dan kan de kip er weer in.

Wanneer hij opgediend wordt leg je langs de rand de champignons en de uitjes erbij. Ik had ze er boven op gelegd en daar weer wat verse peterdelie over gedaan.

Dit waS het. Niet te ingewikkeld.
Geef er gekookte aardappeltjes bij met wat peterselie er over en doperwtjes of peultjes als groente.

Bon appetit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten