zaterdag 16 oktober 2010

Charlotte Malakoff au chocolatVandaag was er enige onduidelijkheid wat het zou gaan worden.Het is zaterdag en dus is er ook meer tijd. Uiteindelijk koos ik voor een pudding. Ook weer omdat het de naam draagt van een schrijfster waar ik dol op ben. Charlotte Mustsaers. En ook omdat ik dacht dat het makkelijk zou zijn.Het is een amandelpudding met een buitenkant van goede verse langevingers.
De langevingers moeten rechtop staan de de vorm moet redelijk hoog zijn.Ik nam een pannetje van die hoogte.

Wat hebben we nodig: Een pak langevingers, of voor de zekerheid beter 2.
0,75 dl.sinasappellikeur
250 gram boter
170 gram fijne suiker
amandelessence
170 gram gemalen amandelen
1 mengkom van 4 liter
mixer
1/2 liter slagroom( uit de koelkast)
koude kom en koude garde
rond stuk bakpapier beboterd)
een schaaltje om erop te zetten van 500 gram
Een schaal om op te dienen
eventueel slagroom om te garneren.

We beginnen met de 250 gram zachte boter te kloppen met de 170 gram fijne suiker tot het een gladde massa is. Ongeveer 4 minuten. Ik heb het met de mixer gedaan. Roer er dan de sinasappelliquer door.En ook 1/4 theelepel amandelassence.
Klop tot de suiker is opgelost.
Dan spatel je de amandelen erdoor.

Roer dan in een diep bord de likeur en het water door elkaar.Dompel dan een voor een de langevinger er heel kort in. Ik deed het net iets te lang en de eerste 6 vielen zowat uit elkaar.Pak een diep pannetje of kom met rechte wand en leg op de bodem een vetvrijpapier dat ingeboterd is aan de onderkant. Dan de lange vingers op de bodem leggen. Het is leuker wanneer die in het midden bij elkaar komen, maar dat lukte mij niet . Dan daarop de wand bekleden met langevingers. De besuikerde kant van de lange vinger tegen de wand aan zetten, dan is dat straks de buitenkant.

Nu de chchocolade in een pannetje doen en dat pannetje weer in een groter pannetje laten hangen waar warm water in zit. Op een laag vuurtje op deze manier laten smelten.Wanneer dat gebeurt is kan dit door de creme gespateld worden.

Klop dan de slagroom door de kom in koud water te zetten en te kloppen. Ik deed dit op het laatst met de mixer. Niet te stijf, maar net iets slapper. Wanneer de crème afgekoeld is spatel je de slagroom erdoor.

Vul dan voor 1/3 de pan of kom op, dan een laagje langevingers, dan weer de cr1eme en dan weer er bovenop de langevingers. Daar een vetvrijpapier op leggen en er een zaar bordje op zetten. Dit geheel 6 uur in de koelkast.

Dan een mooi bord erop leggen en het geheel omdraaien, maar eerst met een dun mes kijken of de rand los van de kom zit.

Zoals je ziet is het toch gelukt. Ik dacht dat alles te slap was , maar door de boter wordt het geheel toch stevig.

Hij smaakt heerlijk.
Leuk voor de feestdagen met een rood lint er rond.
Bon appetit.

1 opmerking:

  1. PROFICIAT met je mooie blog Ria!!
    Ziet er heerlijk uit en ik hoop dat er nog vele lekkere recepten volgen!!!!

    BeantwoordenVerwijderen