zaterdag 23 oktober 2010

Choucroute braisée à l' alsacienne



Zuurkool op Elzasser manier.
Dit at inspecteur Magrièt ( in het boek) altijd bij zijn schoonzus die in de Elzas woonde.Hij was er dol op, maar alleen wanneer het herfst was en alleen bij haar. Misschien leuk om dit gerecht ook eens voor te schotelen aan familie of vrienden in de herfst.Ik serveer er fazant bij.Kan ook varkensvlees zijn, of worst of ander wild.

De zuurkool wordt 15 min. voorgeweekt in koud water om de laatste restjes pekel te vewijderen. Daarna wordt de zuurkool in witte wijn, bouillon en aromatische groenten en kruiden gesmoord.Deze niet zure versie vindt iedereen lekker.
Zuurkool smaakt heerlijk bij eend, gans, fazant, varkensvlees, ham of wordt. De worstjes kunnen samen met de zuurkool gesmoord worden. Ze krijgen er een extra smaakje door.
Voor 6 personen Bla. 648

1 Kg zuurkool uit het vat.
200 g gerookt spek of bacon
50 gr wortel
100 g uien
4 etlepels ganzevet, reuzel of boter
stoofpan met deksel
kruidenboeket, in kaasdoek gebonden
: 4 takjes peterselie, 10 jeneverbessen
1 laurierblad, 6 peperkorrels
10 jeneverbessen
eventueel 1/2 dl gin
2 dl droge witte wijn
1/2 liter blanke fond of kippen bouillon
zout en peper naar smaak
beboterd vetvrij papier.


Laat de zuurkool uitlekken en leg hem 20 min. in een bak met koud water. Ververs het water 3 maal. Proef de zuurkool. Als er geen spoor meer te bekennen valt van pekel, kunt u de zuurkool laten uitlekken. Druk dan zoveel mogelijk het vocht uit de zuurkool en trek deze dan uit elkaar.

Snijd het zwoerd van het spek en snijd het spek in smalle reepjes. Laat ze 10 min. in 2 liter water koken. Laat het spek uitlekken.

Verwarm de oven voor tot 165 graden. Smoor het spek, de wortelen en de uien in het vet met het deksel op de pan in 10 min. zacht, maar niet bruin. Roer de zuurkool er goed doorheen en zorg dat er ook vet en groente bovenop komen te liggen. Leg het deksel op de pan en laat 10 min. zachtjes smoren.

Verstop het kruidenboeket in de zuurkool . Schenk de wijn erbij en zoveel bouillon dat de zuurkool onder staat. Voeg heel weinig zout toe. Breng het op het vuur aan de kook. Leg het beboterde papier op de zuurkool. Leg het deksel erop en schuif de pan in het midden van de voorverwarmde oven. Regel de temp.zo dat de zuurkool blijft pruttelen. Laat 5 uur smoren tot al het vocht is opgenomen. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Wordt de zuurkool niet gebruikt, zet de pan dan onafgedekt weg. Warm de zuurkool voor het gebruik weer langzaam op.


Daarbij fazant met druiven.




De fazant koop je gelardeerd met spek.
Kruid de fazant met wildkruiden of wat zout en peper en een beetje tijm.
Zet de oven op 160 graden.

Braad de fazant aan met wat ganzenvet, of boter.
Wanneer hij lekker bruin is, dan in de voorverwarmde oven voor 5 kwartier.
Iedere 10 min. de fazant bedruipen.

Ondertussen de pitloze druiven halveren en die bij de fazant serveren.

Bon appetit.

Bon appetit.

Wat er gebeurde:

Gisteren avond heb ik de zuurkool klaar gemaakt, precies volgens Julia's recept.
Ik vind het vreemd om zuurkool te proeven die naar kool smaakt en niet zuur is.
Vanddag komt mijn zus Els, met haar lieve vriend Aad, om de zuurkool op Elzasser manier te proeven. Els heeft 10 jaar in Frankrijk gewoond met haar Franse man Gérard, die helaas te vroeg gestorven is. Hij kon heel goed koken , dat was ook echt zijn hobby. Zij weet dus veel meer van de Franse keuken dan ik. Zoals: dat ik beter een haantje had kunnen kopen voor de Coq au vin. Net iets steviger en iets meer smaak. Zij zag dat ik Pommes Anna had geschreven inplaats van Pommes de terre Anna. Gelukkig is er iemand die oplet.
Maar vandaag is het zaterdag en dan is het hier altijd erg hectisch. Geen idee hoe het komt. Te veel boodschappen, de hond die een lange wandeling verdiend, opruimen enz. Maar vandaag kwam er iets bij. Ik kom in de kelder en daar staat een heel leuk oud blauw kastje met gazen deurtjes, zodat er geen enge diertjes aan je voorraad kunnen knabbelen. Maar er zitten nooit enge diertjes in de kelder dus het kastje stond iets open. Het kelderraampje ook, want de kelder is veel te vochtig. Maar....oh hemel....overal snippertjes, de thee aangevreten, het zakje met noodmuskaat, de heerlijke bladerdeeg vormpjes, echt alles is aangevreten. Zelfs enkele pakjes met sinaasappelsap. Het diertje krijgt er dorst van. Kan waarschijnlijk niet meer naar buiten. Hoe dan ook......dè gelegenheid om de kelder uit te mesten. En ook hoognodig. Er staat nu een muizenvalletje en wanneer het moddervette diertje gevangen is gaat alles eruit. Maar nu heb ik al een klein beginnetje gemaakt. Toen kwam onverwachts Sofie langs. De hondenvriendin van onze hond Jasper. Ze hadden elkaar in geen 3 weken gezien. Anders zien ze elkaar enkele keren in de week. Een heel heftig weerzien was het. Ze vlogen naar buiten en weer naar binnen, alle knuffels werden te voorschijn gehaald uit de knuffelmand.Heel gezellig allemaal.Anneke, het bazinnetje van Sofie heb ik ook nog op de hoogte gesteld van de film van Julie & Julia. Dat zag ze wel zitten.
Toen ze weer weg waren maakte ik het crêpe beslag. Ik wist het nog goed van gisteren en werd iets slordig met het kijken op het recept. Vergat dus de boter bij het beslag te doen. Nou, ik kan nu iedereen melden dat het dan niet lukt. Bij de derde crêpe kwam ik er achter. Heb nog snel wat boter toe gevoegd , maar nee, het werd niets meer. Er zat niets anders op dan alles opnieuw te doen.



Het kon nu niet meer 2 uur in de koelkast, maar het resultaat was verbluffend beter. Prachtige crêpes liggen nu te wachten op Els en Aad.
Ik maak dus vandaag die zuurkool , die al klaar is en daarbij 2 fazanten.Een hen en een haan. Kunnen we het verschil proeven. Daarbij wat pitloze en gehalveerde druiven.
Als toetje nog een maal crêpe Suzette, maar nu met een minder vette sinaasappelsaus.

Aan de slag...of wel ...au travail !

Yesssss!!!! Ze vonden het heerlijk. Alles is op. Niet te geloven. Ik dacht dat het te zwaar zou zijn, maar dat was het helemaal niet.
Als afsluiter zei Els deze woorden:

j'ai bien manger
j'ai bain bu
j'ai la peau du
ventre bien tendu
merci petit jésus.

Lief hè, dat zeggen ze tegen de baby wanneer hij tevreden zijn flesje heeft leeg gedronken.

1 opmerking:

  1. Het was inderdaad een heerlijke maaltijd Ria....Goed gelukt en heerlijk om te eten.
    Bedankt voor het gezellige avondje.
    Els

    BeantwoordenVerwijderen