zondag 17 april 2011

Croissant met de keukenmachine


Ja, de machine moet draaien, dus vandaag maar eens croissants maken.
Benodigdheden: 350 g bloem
3/4 theelepel zout
1 el suiker
7 gram gedroogde gist
175 g lauwe melk
175 g ijskoude boter
1 losgeklopt ei

Zeeg de bloem en het zout in de mengkom. meng er 15 dec.de suiker en de gist door met de kneedhaak op stand 1. Maak een kuiltje in het midden en giet er de melk in. Kneed dit door de bloem op stand 1 en verhoog dan de snelheid tot stand 2 ongeveer 2 min. Tot het deeg glad en elastisch is. Dek af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plaats of tot het deeg verdubbeld is in volume.

Duw het deeg in en kneed even door op een licht bebloemde werkplek. Wikkel in een keukenhanddoek en zet 10 min. koel weg. Ondertussen pak je de ijskoude boter en leg die tussen 2 vellen platicfolie en rol uit tot een rechthoek. Vouw de boeter in twee├źn en rol nogmaals uit. Herhaal tot de boter plooibaar is, maar toch nog koud. Rol het dan in een rechthoek van 15 cm.bij 10 cm.

Draai het deeg uit op een bebloemde aanrecht en rol het tot een rechthoek van 30 cm bij 15 cm. Leg de smalle kant naar je toe en leg de boter in het midden van het deeg.
Vouw het onderste deel over de boter en het bovenste deel over het geheel. Druk de open eindes samen om een pakketje te maken. Geef het deeg een halve draai naar rechts.

Herhaal het uitrollen, vouwen en draaien nog 2 maal. Wikkel dan het deeg in plasticfolie en zet koel 30 min.weg .Herhaal daarna weer het uitrollen en draaien en zet nogmaals 30 min. koel weg.

Bevochtig 2 bakplaten met water. Rol het gekoelde deeg uit tot een rechthoek van 45 bij 30 cm. Snij het in 6 vierkanten van 15 cm. en snij elk vierkant diagonaal doormidden. Begin bij de onderkant van ieder driehoekje en rol het deeg losjes op; maak de punt vast met het ei. Leg de croissants met de punt naar beneden op de bakplaten en draai de smalle punten naar binnen zodat het de bekende halve maan vorm krijgt. Smeer dan het eimengsel erover. Leg over de croissants een ingeoliede plasticfolievel en laat dit 1 uur rijzen op een warme plaats. Ook dit verdubbeld in volume.


In de tussentijd zijn we 25 Km langs de kust gaan fietsen.

Daarna de oven aan op 220 graden . De croissants kunnen en dan 3 min. in nadat je ze weer met ei hebt ingesmeerd. 3 Min. bij 220 graden en daarna de oven terug zetten naar 190 graden en de croissant 12 min. bakken.

Ik beken dat ik de suiker vergeten ben. Ze waren toch gerezen maar het is wel van essentieel belang dat het er wel in zit. Tijdens onze fietstocht van 2 uur waren de croissants niet gerezen. Ze waren wel heerlijk maar niet groot genoeg.Moet over.


1 opmerking:

  1. Het is helaas nog niet zo eenvoudig om goede croissants te bakken. Ik ben er de laatste weken ook mee aan het stoeien. Deze week weer een poging met een ander recept. Zie ook foto's op mijn FB-pagina: http://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.177696685612053.35327.157027661012289

    O ja, dat je de suiker bent vergeten geeft niets. Ook zonder suiker rijst deeg. De gist van tegenwoordig heeft geen suiker nodig om geactiveerd te worden.

    BeantwoordenVerwijderen