dinsdag 12 april 2011

Macarons de Paris met de KitchenAidJa hoor.....kapot zal je denken. Nee, dit vond ik een mooie foto. Kapot kan ook mooi zijn. Net eierschalen. Het is heel goed gegaan, maar ik moet de vulling nog maken.Het was reuze gemakkelijk. Wanneer je het eiwit klopt, dan moet je vloeibare warme suiker van 110 graden er door doen terwijl de mixer draait. Dat gaat natuurlijk heel makkelijk en daarna moet hij nog eens 10 minuten draaien. Je hebt er geen omkijken naar.
Het werd ook een hele mooie emulsie.

Maar eerst het geheim . Je hebt 80 g eiwit nodig. Nu is het het beste wanneer je het eiwit als zodanig 1 of 2 dagen eerder van de dooier splitst en ik de koelkast goed afgesloten bewaard. Dan weer op kamertemperatuur laten komen.
Dan kan je er aan beginnen.


Hier nog eens de werkwijze en de ingrediƫnten.

100 gram poedersuiker
100 g amandelpoeder.
2 maal 40 g eiwit
100 g fijne tafelsuiker
4 cl water
voedselkleurstof naar wens

Meng eerst en langdurig de amandelpoeder met de poedersuiker.
Je kunt ook zelf amandelschaafsel fijn malen met de staafmixer en dan de poedersuiker erbij doen.
Wanneer je een homogeen poeder hebt gekregen moet je het mog zeven door een fijnmazige zeef.

Daarna zet je een pan op het vuur en doe je de suiker erin met het water.Breng dit aan de kook . Daarna moet je een suikerthermometer nemen zodat het suikerwater niet heter is dan 110 graden cenlcius.

Dan klop je de 40 g eiwit tot een niet te stijf schuim.

De meringue.
Zet nu de mixer langzamer en giet heel langzaam de suikervloeistof erbij terwijl je blijft mixen.Je blijft nu mixen totdat het eiwitschuim is afgekoeld en dat duurt wel zeker meer dan 10 minuten. Handig wanneer je een keukenmachine hebt, maar ik heb hem niet en sta gwoon lekker lang te mixen.

Het is eigenlijk handiger dat je dan met 2 man bent. De een mixt het eiwit en de ander mengt intussen de andere helf van het eiwit dat niet geklopt is bij het amandel-suiker poeder. Meng zolang tot je een dikke amandelpasta hebt.

Nu kan je de kleurstof bij dit amandelmengsel doen. Maak het donkerder dan je nu ziet of wilt, want wanneer het schuim erbij komt dan wordt het weer lichter.
Goed , maar voorzichtig mengen met een flexibele spatel.

Nu haal je een spuitzak met een spuitmond die niet groter is dan 1 cm. Ik deed het met 1 cm maar denk dat het iets kleiner moest zijn.

Draai nu snel een rondje en kap het eindpuntje af met een snelle beweging.
Wanneer je ze allemaal gespoten hebt ( het is makkelijk om dit op een bakmatje te doen of je kan het ook op bakpapier doen.
Tik op het einde even tegen de onderkant van het bakblik, zodat de eventuele luchtbelletjes verdwijnen.
Laat het bakblik dan ee uurtje staan zodat het iets indroogt.

Daarna schuif je het in het midden van de oven voor 13 minuten bij 145 graden. Mag iets hoger zijn, maar bij mij barste dan de hoedjes. Dit moet je zelf ondervinden. Het zal niet de eerste keer zomaar lukken.Deze witte macarons moesten eigenlijk wel 16 min. in de oven. Zet desnoods de deur even open. Maar ze moeten iets drogen.

Wanneer de tijd om is, maak je de deur open en dan voel je of het kapje stivig is. Pak er anders eentje en kijk of het niet te plakkerig is, dan moet je ze nog even terug zetten voor een of 2 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten