zondag 3 april 2011

lamsracks met zoetzure compotte van charlotten /carré d'agneau à la compote d'échalotes.


Het was opeens 25 graden buiten, dus een mooie dag om de Cobb weer eens uit de motteballen te halen. Voordeel is dat Adrie dat leuk vindt en hij het wel wilt klaarmaken. Maar ik was al eerder met de chalotten begonnen. Je hebt voor dit gerecht helemaal geen Cobb nodig hoor. Dit kwam mij gewoon beter uit en we zijn gek op de Cobb.
Benodigdheden

250 g chalotten
4 eetlepels olijfolie
zout, vers gemalen peper,
20 g dankerbruine basterdsuiker
1 theelepel verse tijmblaadjes
2 eetlepels balsamico azijn
100 ml rode wijn
4 teentjes knoflook
2 takjes rozemarijn of een theel.gedroogde
2 lamsracks
25 g roomboter

Bereiden:

Begin met het klaarmaken van de compotte. Ontdoe de sjalotten van hun schil. Verwarm 1 eetlepel van de olie in een pan met een dikke bodem. Bak de sjalotten mooi lichtbruin. Dit kan even duren, want olijfolie kleurt niet snel bij het bakken.
Voeg zout en peper naar smaak toe en vervolgens de basterdsuiker, tijm, azijn en rode wijn.Zet het deksel op de pan en laat de sjaoltjes een klein uur zacht sudderen.
De bedoeling is dat de sjalotjes door en door gaar en bruin worden. Het vocht moet tot een paar stroperige lepels zijn gereduceerd; zoniet, dan even laten op hoog vuur zonder deksel de laatste minuten het vocht laten inkoken.
Deze sjalottenjam kan heel goed vooraf gemaakt worden en laat zich makkelijk opnieuw opwarmen.


Hak de knoflook en rozemarijn fijn. Wrijf de lamsracks in met zout en peper. Verhit de resterende olijfolie met de roomboter in een koekepan en bak de lamsracks 15-20 min.mooi bruin en van binnen rosé.Strooi tijdens het bakken de knoflook en rozemarijn over het vlees. Laat de lamsracks onder aluminiumfolie even rusten en snijd ze dan in coteletjes. Serveer de warme coteletjes met de warme compote can charlotten.

Daarna met Jasper nog langs de kust gelopen .Deze mooie dag moet heel lang duren.
En nu naar huis !
bron: leven en eten van het Franse platteland.van Heleen Oosterveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten