zondag 3 april 2011

LimoentaartHet begint met het maken van deeg. Dat kan je al een dag van te voren maken, wanneer je even tijd hebt en dan in de koelkast bewaren in plasticfolie.
Het deeg is pâte brisée sucrée. En die maken we deze keer eens met de Kitchen Aid.
Blz. 194 uit het boek 'bakken'.

De pâte brisée, of in dit geval deeg met suiker en dan heet het pâte brisée sucré.

250 g bloem
1/thee lepel zout
100 g fijne kristalsuiker
170 g koude boter in blokjes van 8 mm
7 el water of slagroom of 2 eieren licht geklopt

Meng eerst de suiker met de boter en het zout 10 seconden . Dan de slagroom erbij. 20 seconden en daarna nog 20 sec. met de bloem erbij.
Wanneer het deeg te droog is er een beetje meer vocht bij doen.
Maak er dan een bol van met de hand en leg hem een half uur in de koelkast in plasticfolie.

Dan gaan we verder. Druk de bol tot een plat geheel, doe desnoods een beetje ploem over de bol en klop de bol plat.Dan rol je met de deegroller een platte schijf deeg die aan allekanten groter is dan de vorm. Zeker 10 cm.Haal het deeg af en toe los van de werkplek, draai hem eens om en wanneer dat soepel gaat rol je het deeg over de deegroller en zo over de taartvorm.
Voor de vulling:
3 eieren
2 eidooiers
150 g kristalsuiker 3,5 dl slagroom
de geraspte schil van 1 limoen
6 el limoensap
poedersuiker ( naar keuze)
een beetje gekonfijte limoenschil

Gebruik een bakring of taartvorm van 24 cm. Rol het deeg 5 cm groter uit dan de vorm en bekleed de vorm hiermee. Bak de deegbodem voor. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Even deze opmerking: neem een bakring of een springvorm . Ik doe het hier in een vorm, maar dan krijg je hem er maar heel moeilijk uit.

Klop in een kom de eieren, eidooiers en kristalsuiker 2 min. tot het mengsel licht van kleur wordt. Klop de slagroom, de limoensap erdoor.
Schenk het mengsel in de voorgebakken deegbodem. Bak de taart 45 min.totdat de custard stevig is.Hij mag niet meer bewegen wanneer je aan de taart schudt. Laat de taart afkoelen bij kamertemp. en zet hem voor het opdienen 1 uur in de koelkast.Bestrooi hem met poedersuiker.en decoreer met confijte limoenschil.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten