zaterdag 12 februari 2011

Wokken met rundvleesen teriyaki paddestoelen






Dit recept komt van Jeroen Meus, maar omdat het zo heerlijk is zet ik het op mijn blog. Ik maak het heel vaak en het blijft heerlijk.



ingrediënten
•400 g rundvlees (bv. 'groothoofd')
•1⁄2 paksoi (Aziatische kool)
•4 babymaïskolfjes
•1 stuk gember
•100 g sojascheuten
•12 shiitake-paddenstoelen
•1⁄2 rode chilipeper
•een scheut arachideolie
de marinade:
•1 teentje look
•4 eetlepels rijstwijn (of sherry)
•2 eetlepels sojasaus
•4 eetlepels suiker
•3 eetlepels arachideolie
•1 eetlepel sesamolie
bereiding
•Bereid eerst de marinade voor het vlees. Meng de rijstwijn, de sojasaus, de suiker en de sesamolie in een schaal. Pel de look en plet deze tot pulp. Voeg ook de lookpulp toe en meng alles goed.

•Snij het rundvlees in dunne hapklare plakjes. Je kan voor dit gerecht bv. groothoofd gebruiken, een deelstuk van het rund.

•Leg de plakjes rundvlees in de marinade. Roer even om zodat de saus smaak kan geven aan het vlees. Zet de marinade met het rundvlees opzij.

•Snij de bladeren van de paksoi los en was ze in veel water.

•Laat de kool uitlekken en snij de bladeren (de blanke stelen én de groene bladeren) in grove stukken.

•Maak (indien nodig) de shiitake-paddenstoelen schoon met een doekje of een borsteltje en verwijder het verharde deel van het steeltje. Snij de paddenstoelen in kwartjes.

•Snij de kolfjes babymais in reepjes.

•Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij het pikante vruchtje in zeer fijne stukken.
Opmerking: Was daarna onmiddellijk je handen! Het sap van de chilipeper kan voor ellende zorgen als je in je ogen wrijft.

•Schil het stukje gember en rasp de knol. (Bepaal de hoeveelheid naar smaak.)

•Verhit de wok op een hoog vuur. Schenk er een scheutje arachideolie in. (Dit type olie is bestand tegen hoge temperaturen.)

•Haal de plakjes rundvlees uit de marinade. Laat ze kort uitlekken en bak ze kort in de hete wok. Let op: als het vlees te vochtig is, zal het spatten wanneer je het in de wok doet.

•Laat het vlees al roerend kleuren en voeg vervolgens de paddenstoelen, de babymais en de snippers chilipeper toe. Roer alles om (met bv. een houten lepel).

•Voeg vervolgens ook de stukken paksoi toe, samen met de geraspte gember. Als laatste voeg je de sojascheuten toe.

•Verhit de groenten in de wok, blijf roeren en zorg ervoor dat er niets aanbrandt. Ook de paksoi moet beetgaar blijven.

•Schenk ten slotte een deel van de vleesmarinade in de wok. Extra zout en peper zijn niet noodzakelijk. De marinade zorgt voor het zoute en de chili geeft het gerecht een pikante toets.

•Roer alles een laatste keer om en serveer meteen.
•Tip: serveer dit wokgerecht met rijst of Chinese noedels.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen