zondag 13 februari 2011

De eerste eigen gemaakte macarons


die gelukt zijn, moest achter de titel komen. Het is wel doorzetten, om uiteindelijk resultaat te hebben.Het is wel 4 maal fout gegaan en toen leek het echt nergens op.
Nu ben ik heel blij met dit resultaat. Het was kantje boord, want er waren ook veel die gebarsten waren omdat ik de oven iets hoger had gezet. Ieder moet dat met zijn eigen oven uitproberen.

Hier de beschrijving van mijn handelingen.

Allereerst de eiwitten splitsen 2 dagen voor gebruik. Ik had het de avond voordien pas gedaan, want ik was het vergeten. Dan de eiwitten in de koelkast zetten , liefst in een vacuum getrokken pot.
Enkele uren voor gebruik moeten ze op kamertemperatuur gebracht worden.

Wat hebben we nodig om 30 macarons te maken.

100 gram poedersuiker
100 g amandelpoeder.
2 maal 40 g eiwit
100 g fijne tafelsuiker
4 cl water
voedselkleurstof naar wens

Meng eerst en langdurig de amandelpoeder met de poedersuiker.
Je kunt ook zelf amandelschaafsel fijn malen met de staafmixer en dan de poedersuiker erbij doen.
Wanneer je een homogeen poeder hebt gekregen moet je het mog zeven door een fijnmazige zeef.

Daarna zet je een pan op het vuur en doe je de suiker erin met het water.Breng dit aan de kook . Daarna moet je een suikerthermometer nemen zodat het suikerwater niet heter is dan 110 graden cenlcius.

Dan klop je de 40 g eiwit tot een niet te stijf schuim.

De meringue.
Zet nu de mixer langzamer en giet heel langzaam de suikervloeistof erbij terwijl je blijft mixen.Je blijft nu mixen totdat het eiwitschuim is afgekoeld en dat duurt wel zeker meer dan 10 minuten. Handig wanneer je een keukenmachine hebt, maar ik heb hem niet en sta gwoon lekker lang te mixen.

Het is eigenlijk handiger dat je dan met 2 man bent. De een mixt het eiwit en de ander mengt intussen de andere helf van het eiwit dat niet geklopt is bij het amandel-suiker poeder. Meng zolang tot je een dikke amandelpasta hebt.

Nu kan je de kleurstof bij dit amandelmengsel doen. Maak het donkerder dan je nu ziet of wilt, want wanneer het schuim erbij komt dan wordt het weer lichter.
Goed , maar voorzichtig mengen met een flexibele spatel.

Nu haal je een spuitzak met een spuitmond die niet groter is dan 1 cm. Ik deed het met 1 cm maar denk dat het iets kleiner moest zijn.

Draai nu snel een rondje en kap het eindpuntje af met een snelle beweging.
Wanneer je ze allemaal gespoten hebt ( het is makkelijk om dit op een bakmatje te doen of je kan het ook op bakpapier doen.
Tik op het einde even tegen de onderkant van het bakblik, zodat de eventuele luchtbelletjes verdwijnen.
Laat het bakblik dan ee uurtje staan zodat het iets indroogt.

Daarna schuif je het in het midden van de oven voor 13 minuten bij 145 graden. Mag iets hoger zijn, maar bij mij barste dan de hoedjes. Dit moet je zelf ondervinden. Het zal niet de eerste keer zomaar lukken.

Wanneer de tijd om is, maak je de deur open en dan voel je of het kapje stivig is. Pak er anders eentje en kijk of het niet te plakkerig is, dan moet je ze nog even terug zetten voor een of 2 minuten.ps

Het verschil tussen lukken en mislukken is bij mij:
1.de temperatuur van de suiker had ik deze keer precies op 110 grade C.
2.iemand anders laten mixen terwijl ik de suiker er voorzichttig bij deed.
3.Dan zou ik de volgende keer het mengsel , wanneer het klaar is om in de spuitzak te doen, toch even een kwartiertje laten staan.
4.Goed laten drogen wanneer ze gespoten zijn. Echt 1 uur. Dan pas de oven in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten