zondag 20 februari 2011

Moelleux....cake van buiten, vloeibare chocolade van binnen.

Moelleux is een klein chocolade cakeje dat met poedersuiker is bestrooid en wanneer je er in snijd of bijt, dan komt er plotseling een zachte warme chocoladevulling uit. Het is dus het lekkerste wanneer ze nog iets warm zijn of lauw, samen met een glaasje Banyuls ( cherry achtige wijn) of een bolletje ijs.
In de Parijse pattiseriën worden ze veel verkocht, want het is een echte zaligheid.

Het leuke is dat het zo klaar is.
Wat hebben we nodig:


4 Taartringen van 6 cm doorsnee of 4 ramekinvormpjes ( kleine ronde ovenvaste schaaltjes .)
50 gpure chocolade
45 g boter
1 heel ei
1 eidooier
60 g kristalsuiker
45 g patentbloem


Verhit de oven op 210 graden. Smelt de chocolade en de boter au bain-Marie . Haal de schaal uit de bain Marie wanneer de boter en de chocolade is gesmolten.
Klop de suiker door het ei totdat het mengsel bleek en schuimig is.
Giet de gesmolten chocolade voorzichtig door het eimengesel en roer voorzichtig door het mengsel met de garde. Blijf kloppen en zeef de bloem er nu bij.Dit alles nog even goed mengen. Dan ga je de ringen invetten of wanneer je de ramekinvormpjes gebruikt, dan vet je die ook in met boter.
Verdeel het chocoladebeslag nu over de vormpjes en en bak ze 13 min. in de oven . De ramekinvormpjes kunnen er 2 min.langer in blijven.

Wanneer ze uit de oven zijn dan kunnen de moelleux sneller uit de ringen dan die in de stenen vormpjes. Die moeten echt afgekoeld zijn .

Je kunt ze zo eten uit de oven of even opwarmen op 180 graden in de oven.
Je kunt ze ook een paar tellen in de magnetron opwarmen.
Heerlijk met een glaasje banyul wijn of een bolletje ijs.


Dit gaat er wel in vandaag. Dit week-end was het erg koud en de verwarmingsketel heeft voorgoed zijn laatste adem uitgeblazen na 15 jaar. 5 Dagen behelpen met kleine kacheltjes en haren wassen met een emmer in de warme keuken met de ovendeur op.
Maar het is toch nog luxe hoor, wanneer je de beelden ziet van arme oude zieke mensen in Armenië die na een aardbeving al jaren in een afgebrokkelde flat wonen zonder verwarming en zonder warm water en zonder normale deuren in het half open appartement . Nee, dan zitten we er toch nog warmpjes bij.

1 opmerking:

  1. JAAHAA,ik stel me voor, dat ik daarin bijt!!! Pffff: wat een lekker plaatje! Bon appétit Ria!

    BeantwoordenVerwijderen