zaterdag 22 januari 2011

De marsepeinen taart


Toch mooi. Mijn eerste met marsepeinen taart.
Hij was ook nog een heerlijk en zag er professioneel uit.

Hij is net zo gemaakt als de chacolade taart, maar de cacao zit er dan niet in.

Boter en bloem om het bakblik te behandelen.
4 eieren gesplitst
snuifje cremor tartari( wijnsteen) of een koperen bowl om het eiwit te kloppen.
130 g kristalsuiker
1 tl vanilleextract.
95 g cakemeel

Verwarm de oven voor op 175 graden
Vet het bakblik van 22,5 cm in met de boter en stuif het bloem erover.

Klop de eiwitten , eventueel met het wijnsteen in op hoge snelheid met de mixer totdat ze iets steviger wordt, voeg er dan de suiker bij en klop nog 1 minuut totdat er stijve pieken ontstaan.
Klop dan de dooiers met een garde en het vanille extract in 1 min. glad in een andere kom. Doe het eiwitmengsel in een grote kom( dus haal het uit je koperenbowl wanneer je die gebruikt hebt).Schep het dooiermengesel erdoorheen met een rubberen spatel
Doe dan het cakemail in een zeefje .
Doe dit in 4 porties tegelijk over het deeg terwijl je ondertussen goed maar luchtig spatelt totdat het totaal is opgenomen.
Doe dit mengesel in een rond bakblik en bak je cake in 30 min. gaar. Wanneer hij terugveert wanneer je erop drukt is hij goed.


Ik heb het taartje omgekeerd. De onderkant boven.

Wanneer de taart goed is afgekoeld kan je hem doormidden snijden om er een vulling tussen te doen. Gaat het makkelijkste met een taartsnijder.
Voordat je hem doormidden snijd moet je even een beetje boter op de zijkant van de taart smeren zodat je nadien precies kunt zien aan die veeg boter hoe de twee delen exact op elkaar terug passen.

Dan smeer je op beide helften jam. Ik had abrikozen jam genomen en daarover heen banketbakkersroom.

custardsaus :BAKKENblz.55 in het boek

7 deciliter melk
50 gram suiker
8 eierdooiers
1vanillestokje of 2 tl vanille-extract

Bereidingswijze :

Splijt het vanille stokje in de lengte bijna doormidden. Doe de melk met het vanillestokje in een kleine pan ( een dikke pan, maar geen aluminium pan, dan wordt het grijs)en breng het op laag vuur aan de kook. Roer intussen de eidooiers met het vanille-extract ( als je dat gebruikt) en de suiker in 4 min. tot een bleek mengsel. Schep al roerend de helft van de warme melk bij het mengsel.Doe dit mengsel in de pan bij de rest van de melk en roer alles goed doorelkaar.
Zet de pan op laag tot matig vuur.
Roer met een pollepel of spatel goed over de bodem van de pan , zodat er nergens eigeel blijft zitten dat schiften veroorzaakt.Het enige lastige aan de custardsaus is te weten wanneer hij klaar is. Je kunt er een pollepel in zetten en dan met een vinger een streep door het goedje op de pollepel trekken . Blijft de streep zichtbaar wanneer je de lepel schuin houdt, dan is de creme klaar. De kans is echter dat de creme begint te schiften in de pan terwijl jij naar de pollepel zit te staren en bovendien is de streep soms slecht te zien. Veel koks doen het anders, ze houden het oppervlak van de crème in de gaten. In het begin liggen er kleine rimpels op het oppervlak en deze veranderen in grotere golven wanneer de crème klaar is. Het kookpunt bij deze bereiding mag maar 82 graden zijn.Laat afkoelen en smeer het over de jam.
Leg de delen taart weer op elkaar.

Daarna moet er over de hele taart een botercreme gesmeerd worden.

Ingrediënten:
•100 gram roomboter
•100 gram margarine *
•200 gram poedersuiker

Werkwijze:
•Mix de boter met de margarine zacht
•Zeef de poedersuiker en voeg deze toe
•Mix lang, zeker 10 minuten!
•Voeg naar keuze een smaakje toe. Denk aan cacaopoeder, koffiepoeder (beide kun je het best van te voren door de poedersuiker mengen) citroen-, amandel-, vanille-essence, chocopasta.Dan is het zover. Pak een stevige deegroller en wat poedersuiker begin de marsepein uit te rollen, net alsof het deeg is.De poedersuiker strooi je daar waar het marsepein komt te liggen.
Hier zie je de marsepein, maar deze is toevallig zwart. Kan je een sterrenhemel op maken of helemaal niets kan ook.
Draai hem ook eens om.Is hij lekker soepel en groter dan je taart inclusief de zijkanten van de taart, dan rol jr de plak half over de deegroller en leg je hem er overheen. Met de vlakke hand mooi recht strijken en het overschot aan de onderkant weg halen. Je kan je hand ook een beetje vochtig maken en dan nog eens over de marsepein strijken.

Probeer het eens.

Je kan je taart en je vullingen ook in pakjes krijgen bij de keukenspeciaallist.Druk maar op de foto's, dan zie je het beter.

Hij was heel lekker. Ik had als vulling abrikozenjam en banketbakkersroom, maar deze week maak ikmhem nog eens en dan maak ik custardcrème. Dat is dunner en trekt beter in het baksel. De banketbakkersroom was iets te dik voor deze taart. Dat is meer voor de Tompoes. Maar desondanks was hij heerlijk. Mijn zus Els was er met Aad en die hebben er van gesmuld.

Ik kreeg geen tijd om een foto te maken , want mijn zus en Aad kwamen eten en dan moet je voor van alles zorgen en de taart was op voordat de foto genomen was. Aad maakte deze foto nog, toen Adrie hem eerlijk verdeelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten