woensdag 12 januari 2011

2 Chocolade taarten.










Deze taart is echt heerlijk en zeker niet zwaar. Er zit geen boter in en ook geen chocolade maar 2 eetlepels cacao.Normaliter is hij dan iets droog, maar door de heerlijke vulling met frambosenjam en chocoladeslagroom is hij precies heerlijk luchtig.
Benodigtheden:

Boter en bloem om het bakblik te behandelen.
4 eieren gesplitst
snuifje cremor tartari( wijnsteen) of een koperen bowl om het eiwit te kloppen.
130 g kristalsuiker
1 tl vanilleextract.
95 g cakemeel

Verwarm de oven voor op 175 graden
Vet het bakblik van 22,5 cm in met de boter en stuif het bloem erover.

Klop de eiwitten , eventueel met het wijnsteen in op hoge snelheid met de mixer totdat ze iets steviger wordt, voeg er dan de suiker bij en klop nog 1 minuut totdat er stijve pieken ontstaan.
Klop dan de dooiers met een garde en het vanille extract in 1 min. glad in een andere kom.Doe daar dan de 2 eetlepels cacao doorheen en meng het met een spatel.
Doe het eiwitmengsel in een grote kom( dus haal het uit je koperenbowl wanneer je die gebruikt hebt).Schep het dooiermengesel erdoorheen met een rubberen spatel
Doe dan het cakemail in een zeefje .
Doe dit in 4 porties tegelijk over het deeg terwijl je ondertussen goed maar luchtig spatelt totdat het totaal is opgenomen.
Doe dit mengesel in een rond bakblik en bak je cake in 30 min. gaar. Wanneer hij terugveert wanneer je erop drukt is hij goed.


De top wordt eraf gesneden ( lekker bewaren natuurlijk) en er komt glazuur over, dus je ziet niet dat er een deel af is.Je krijgt dan een mooi recht glad taartje.


Dan 10 min. af laten koelen voordat je de springvorm losmaakt.Wanneer de taart goed is afgekoeld kan je hem doormidden snijden om er een vulling tussen te doen. Gaat het makkelijkste met een taartsnijder.


Maar eerst maken we het glazuur.

Voor de glazuur
1,5dl room
125gr fijngehakte chocolade

Kook de slagroom even in een pannetje.
Pas op, want het kookt snel over. Giet dan de hete room over de fijngehakte chocolade. Meng alles met een spatel goed door elkaar.
Deel dit mengsel in 2 porties. Het ene deel gaat warm over de taart wanneer je de vulling erin hebt gedaan. Het andere deel laat je eerst afkoelen, maar het moet wel nog vloeibaar zijn, en gaat dan door de slagroom die je nu eerst gaat opkloppen.
Neem een kop slagroom, mix het stijf en spatel een deel van de chocoladeglazuur erdoor. Smeer frambozenjam of abrikozenjam over de 2 helften en smeer daarover de slagroom met de chocolade uit.
Leg de delen weer oop elkaar en dan gaat de lauwe chocoladeroom er overheen.
Laat het afkoelen en de taart is een feit.

Het duurt even voordat dit mengsel dik wordt, dus laat het even staan.
Je kan later nog eens warme glazuur erover doen wanneer je genoeg gemaakt hebt. Dan wordt hij nog gladder.

Ik heb deze taart cadeau gedaan aan een jarige kennis. De kap die ik eraf gesneden had heb ik ook ingemeerd met geslagen room en chocoladeglazuur en dat hebben we zelf opgegeten met de jam er ook nog op natuurlijk.

------------------------------------------------------------------------------
De zwaardere chocoladecake.


Deze taart hieronder had ik eerst gemaakt met gesmolten chocolade . Ik vond hem eerst heerlijk maar uiteindelijk voor mij te zwaar .Iemmand zei dat het een echte chocoladebom was.Dat was zo.Te veel van het goede voor mij.Hier zit echte chocolade in en boter.
Maar voor de liefhebber van een stevige taart met veel chocolade is het het recept.
Het recept komt van de geweldige site van de sijmpathieke Belg Jeroen Meus.
www.jeroenmeus.be





We hebben nodig:
300 g pure chocolade
250 g boter
5 eieren
4 eetlepels suiker
1/2 kop gemalen amandelen
1 kop bloem gezeefd.

Voor de glazuur:
1,5 dl room
125 g pure fijngehakte chocolade

Smelt de chocolade op een zacht vuur met de boter.
Klop de suiker en de eieren tot een luchtig mengsel. Spatel er de bloem en het chocolademengsel door.
Vet een cakevorm in en giet het mengseel erin.
Bak de cake 45 min.op 160 graden. Laat de cake afkoelen.
Doe ondertussen de room voor het glazuur in een pannetje en laat heel even aan de kook komen. Net aan. Giet dit over de gehakte chocolade en roer het tot een glad mengsel.
Zet dan de cake op een rooster en giet het chocolade room mengesel erover.
Bon appetit.



http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen