woensdag 27 juli 2011

Inmaken van pruimen/Reine-claudes
Het is alweer pruimentijd. Gelukkig krijg ik van een lieve boer en zijn vrouw een emmer van hun pruimen uit de Reine-claude boom.Hij moet dan wel al die pruimen plukken met het gevaar om gestoken te worden door een bij, of nog erger,van de ladder te vallen. Gisteren was het weer zover. Zijn vrouw mailde mij dat ik er om kon komen. En ik weet dat wanneer ik dan kom, de boer dan aan de deur komt en zegt dat ik te lang gewacht heb of iets in die trand. Ik moest al lachen toen ik hem in de deur opening zag staan. Leunend tegen de deurpost vroeg hij wat ik kwam doen. Maar omdat ik al meteen begon te lachen kon hij niet meer vertellen dat hij ze al aan een ander gegeven had. Hij werd aangestoken door mijn lach en liep dus maar meteen naar de stal waar een grote emmer klaar stond met prachtige licht groen/gele pruimen. De zoetigheid traalde eraf.Ik had een platic bak meegenomen waar we ze voorzichtig in over kiepten. En nu ga ik ze inmaken.
Ik begin met 7 potten.
De pruimen goed wassen en laten uitlekken. De teeltjes eraf halen. Ondertussen zet je de potten in de afwasmachine of was je ze met heet water en laat deze ook drogen door ze omgekeerd op een schone droogdoek te zetten.
Dan heb ik 2 liter water in een pan gedaan en daarin 9 00 g suiker. 450 g per liter.
Dit aan de kook laten komen terwijl je de pruimen in de potten doet. Dan voorzichtig het suikerwater bij de pruimen in de pot gieten tot 1 cm onder de rand. Ik heb de dekseltjes goed drooggemaakt en erop gedraaid. De potten in een inmaak ketel gezet. Water erbij tot de potten 3/4 deel in het water staan. Een half uur bij 75 graden op het vuur laten staan. Voorzichtig eruithalen en op wat doeken laten afkoelen.

Heb je geen inmaak ketel......dan geen nood, het kan ook in de oven.
Doe de voorbereiding zoals boven. Zet de oven aan op 180-200 graden.
Dan heb je een braadslede nodig van minstens 1 cm diepte.Doe de pruimen in gelijke potten. Zet 6 potten in die slede . Zorg dat de potten elkaar niet raken en op de potten een nat gemaakt stuk bakpapier leggen.
Daarna water in de slede doen en op de onderste richel plaatsen, anneer de temperatuur 180 graden is. Na 60 tot 70 min. beginnen er luchtbelletjes op te stijgen. Dan de oven uit zetten en de potten nog 30 min. erin laten staan.

1 opmerking:

 1. Hoi ik ben ook druk in de weer om onze hele pruimenboom in te maken. Chutneys, likeur en ook op suiker. Alleen de potten met suiker zijn nu na 3 dagen al aan het lekken.
  Ik gebruik potten met een draaideksel, omdat de weckflessen van de blokker vorig jaar bijna allemaal problemen gaven.
  Ik heb een aantal sites gevonden, oa. http://www.volkstuinen.be/leesvoer/fruit/bewaren.htm
  waar het steriliseren van fruit wordt uit gelegd. Ik heb dus potten met halve pruimen met kokend suikerwater (oplossing 300 gram op 1 liter water) gemaakt. Flink geklopt, zodat de lucht er uit kan. Daarna in de oven op 100 graden een half uur lang. (Water in de oven enz.) Alleen zie ik dat jij ze wel 1,5 uur in de oven zet, en de temp erg hoog. Dan zijn de pruimen toch helemaal tot pap gekookt?
  De potten moeten toch ook dicht in de oven? Maar waar moeten die luchtbelletjes dan heen?

  Kan ik het nog overnieuw doen, omdat ze tenslotte nog maar 3 dagen staan. Of toch maar alles weggooien?

  BeantwoordenVerwijderen