donderdag 21 juli 2011

Witlofslaatje met gebakken spekjes en walnoten



Ik kreeg van een vriendin het boek Dagelijkse kost van Jeroen Meus. Zijn dagelijkse programma's zijn afgelopen, maar wanneer je alle recepten wilt maken die nog op internet staan, dan kan je nog wel even voort. Zijn naam is gezet, maar ik denk dat het te veel energie vergde voor hem.
De link naar zijn website met de recepten van dagelijkse kost vind je hier:

http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost

Ik nam bacon voor de spekjes. Dat zal wel de bedoeling zijn geweest. De dressing is echt heerlijk erbij en de appel zo gesneden, maakt het af .

Een stevige Vlaamse klassieker heeft Jeroen geïnspireerd om een beetje tegendraads te doen, gezond tegendraads. Hij verklapt hoe je een smakelijk witloofslaatje kan maken, geïnspireerd op de hoofdingrediënten van de Vlaamse klassieker witloof in de oven.

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten
de voorbereiding:
•4 sneetjes spek
de dressing:
•3 eetlepels zure room
•1 scheutje appelsap
•1 scheutje ciderazijn
•1 scheutje walnotenolie
•honing
•peper
•zout
het witloofslaatje:
•3 stronkjes witloof
•1 groene appel (Granny Smith)
•50 g walnoten
•200 g belegen kaas in blok (bv. Brugse kaas)
•1 sjalot
•rozijnen
•optioneel: kervelpluksels (wilde of Romeinse kervel)
bereiding
de voorbereiding:
•Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de reepjes spek op een vel bakpapier of op een siliconenmatje, en bak ze krokant in de hete oven (ongeveer 10-12 minuten).
de dressing:
•Intussen maken we de dressing klaar.

•In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.

•Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.
het witloofslaatje:
•Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom. Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.

•Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.

•Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.

•Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.

•Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla.

•Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen