donderdag 17 januari 2013

Marmercake met kaneel en karamelsaus met noten

Het heeft gesneeuwd en....het vriest. De schaatskoorts is bij velen al te meten.
Ook mijn man is voor de eerste keer sinds 30 jaar schaatsen gaan kopen.

Maar tot nu toe zien we dit bordje ..... gevaarlijk ijs.
De ijsmeesters van IJzendijke hebben de sneeuw eraf geschoven en zijn nu in conclaaf. Dit week-end nog niet, denken ze. Maar misschien toch morgen?
Dan bakken we nog maar een cake. Lekker binnen met de oven aan in de keuken.



 
 


200 g ongezouten roomboter
200 g suiker
1 zakje vanille suiker
3 eieren
200 g bloem
3 eetl. melk
1 eetlepel gemalen kaneel
150 g witte basterdsuiker
100 ml slagroom
1 kleine handappel
75 g. ongezouten gemengde noten

Kleine cakevorm van 20 cm lang

Verwarm de oven voor tot 160 graden.
Klop de boter met de uiker, de vanillesuiker en een beetje zout zacht. Dan een voor een de eieren erbij. Zeef de bloem erboven en mix tot een glad beslag. Klop dan de melk erdoor.

chep eenderde van dit mengsel in een aparte kom. Roer de kaneel hierdoor. Schep dan afwisselend het vanillemengsel en het kaneelmengel in de cakevorm.

Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer een uur gaar. Laat de cake 15 min. afkoelen en verwijder dan de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Smelt voor de saus op een laag vuur in een pan met dikke bodem de basterduiker. Laat de suiker lichtbruin kleuren. Voeg voorzichtig de slagroom toe. Dit kan wat spetteren. De suiker wordt weer harder. Blijf roeren tot de karamel weer gesmolten is en de ssus glad is. Schil de appel in kleine blokjes van 4 cm. Schep dan de appel en de noten in de karamelsaus. Verwarm de saus nog 1 min. en neem de pan van het vuur.
Wanneer de cake op een grote schaal ligt kan je de saus er rijkelijk overheen gieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen