donderdag 5 april 2012

Zelf ijs makenWat is er leuker dan zelf ijs te maken. Je weet bovendien wat je eet. Geen vreemde toevoegingen zoals kleurstoffen of andere ongezonde stoffen.
Je maakt de gustard 5 uur van te voren.In die 5 uur moet hij afkoelen. De ijskom van de kitchenaid staat in de diepvries ( minstens 12 uur)
Daarna 20 min. draaien en je ijs is klaar. Dan is hij smeuiig zacht. Zet hem dan even in de diepvries en hij is perfect.


Hier 3 soorten ijs.

Frans vanilleroomijs.

600 ml melk
8 eidooiers
600 ml slagroom
250 g suiker
1 vanille stokje of 4 theelepels vanille
snuifje zout

Verhit de melk in een steelpan op een middelhoog vuur tot deze heel heet is maar niet kookt.Haal de pan van het vuur.

Doe de eidooiers en de suiker in een mengkom en zet de keukenmachine op stand 2 om rustig te mengen voor 30 seconden of totdat het geheel lichtgeel is en iets ingedikt. Laat de machine op stand 2 doordraaien en voeg er langzaam de warme melk bij.Meng tot het goed gemengd is.

Doe dan dit mengsel terug in de steelpan en zet het weer op het middelheet vuur.Blijf goed roeren. Wanneer je ziet dat er belletjes aan de rand zichtbaar worden en het mengsel stoomt
Laat het niet koken.

Dan giet je dit warme mengsel in een grote kom, voeg er de slagroom en een snuifje zout bij en de vanille.Roer het geheel goed om. Dan plaats je een huishoudfolie aan op het mengsel. Laat dit nu enkele uren afkoelen totdat het koud is.

Zet dan de vrieskom ( die minstens al 12 uur in de diepvries staat) met roerspaan en aandrijving in alkaar . Laat draaien op stand 1en giet het mengsel erbij. Laat dit 15 tot 20 minuten draaien totdat het ijs de juite dikte heeft.Doe het ijs in bekers en vries het in.

14 dagen goed. Dit is voor 16 personen. ( kleine porties)


Frambozenijs.

Neem 500 gr.frambozen en doe die in de blender. Dan haal je het door een zeef . Je kan er nog 3 eetlepels suiker door doen . Laat dit even staan totdat het ijs de laatte 5 min. aan het draaien is. Giet dan dit pitloze frambozenmengsel er nog 5 min. bij.Noten of koekjes ijs.


Je kunt ook 100 g gehakte koekjes, of chocoladewafeltjes of noten tijdens deze laatste 5 min. door het ijs mengen.

1 opmerking:

  1. Beste Ria,

    In het vanille ijs recept klop je de slagroom dan eerst lichtjes op of voeg je hem gewoon zo toe?

    BeantwoordenVerwijderen