woensdag 29 juni 2011

Tuinbonenburgers


Het was toch een geweldig voorjaar. En dan als slotstuk 2 dagen van over de 30 graden.Er werd dan ook niet veel in de keuken gekookt.Maar na een onweersbui kelderde de temperatuur van 33 graden naar 19, dus weer eens tijd om iets nieuws te maken.


Het gaat iets zonder vlees worden. Vanaf nu eten we een maal in de week geen vlees of vis. Dat is een mooi streven. Daarna 2 dagen in de week en dan 3.

En aangezien dat ik net tuinbonen op de markt had gekocht en een nieuw groenteboek "PLENTY" bij Bianca had gekocht op aanraden van Fiona werdt het een tuinbonenburger.We vonden hem zo lekker dat we ieder 3 gegeten hebben.

Het is wel een beetje werk want de bonen worden dubbel gedopt. Ik kocht 2 kg tuinbonen en dat is genoeg voor 2 personen. Maar dit recept is voor 4 personen, dus 3 kg tuinbonen.

3/4 theel.van elk: komijn,koriander en venkelzaad.
225 g spinazie
3 eetlepels olijfolie
500 g gedopte tuinbonen( vers of diepvries)
350 g aardappelen in grove blokjes
een halve groene chilipeper( zonder zaad fijn gehakt)
2 tenen knoflook fijngehakt
1/4 thee lepel geelwordelpoeder
3 eetl.fijngesneden koriander
40 g paneermeel
1 scharrelei
11/4 dl zonnebloemolie
4 partjes citroen
zout en peper


Rooster de hele zaadjes in een droge koekepan 3-4 min.op hoog vuur, tot het aroma vrijkomt. Wrijf alles in een vijzel met een stamper fijn en zet opzij.

Laat de spinazie in een pan in 1 eetl.olijfolie slinken. Knijp de spinazie na enige afkoeling uit. Hak ze grof en zet opzij.

Blancheer de tuinbonen een minuut in ruim kokend water, giet ze af en spoel ze onder koud water af.Druk dan de zachte groene boontjes uit zijn grijze schilletje.Gooi de schilletjes weg.

Kook de aardappelen 15 min. in kokend water met zout gaar. Giet ze af en doe de stukjes in een mengkom. Voeg direct de ontvelde tuinboontjes, gemalen zaden, chilipeper,knoglook, geelwortel, overgebleven 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper toe. Stamp alles met een puré stamper grof| het hindert niet wanneer sommige bonen niet helemaal fijn zijn. Voeg de gehakte spinazie, gesneden koriander en paneermeel toe.Proef of er nog zout en peper bij moet en meng het ei erdoor.

Vorm met vochtige handen platte koekjes van 5 cm doorsnee en 2 cm dikte van het mengsel. Leg ze minstens een half uur in de koelkast.

Verhit de zonnebloemolie in een koekepan en bak de koekjes op hoog vuur in 5 min. aan beide kanten goudnruin. Dien ze warm op met partjes citroen.

Serveer met een heerlijke salade .

Bon apetit.Even de foto's laten zien vlak voor de onweersbui op dinsdag morgen 8 uur.Geen opmerkingen:

Een reactie posten