zondag 21 november 2010
De ratatouille gemaakt door de chefkok uit de film Ratatouille.
Dit is leuk.
Ik krijg spontaan zomaar een reactie over dit kookblog.Bianca Bonte van De keukenspeciaalwinkel "Bianca Bonte "
mailde deze blog door aan een vriendin die ooit heel graag het recept wilde hebben uit de film van Ratatouille.Ik was ook zo gek op die film en nadat ik de laatste muis wegbracht van het keukenkastje 10 Km verderop in het land heb ik hem nog eens goed bekeken.Maar nu over die vriendin.Ze heeft het recept gevonden in een uitgave van de New York Times. Ze stuurde het gerecht naar me door. Wat een leuke reactie.
Dat geeft de burger moed. Hier volgt het recept dat ik vandaag gemaakt heb.Vandaag betekend dinsdag 23 november.
Het begon ermee dat is hiervoor een soort muskaat pompoen moest hebben en heel toevallig schoot mij te binnen dat er een vrouw hier net buiten het dorp wel duizenden pompoenen heeft. En gelukkig had ze de pompoen die ik nodig had. We bleven veel te lang praten en dit gerecht heeft 3,5 uur nodig in het totaal. Dan was ik ook nog de Spaanse peper vergeten en moest nog eens terug naar de winkel. Maar tegen 15 uur kon ik er dan eindelijk aan beginnen.
Je kan op de foto's drukken om ze groter te zien.
The Times New York 11 oktober 2007
De perfecte ratatouille
Aangepast en bewerkt vanuit Confit Byaldi, door Thomas Keller, chef-kok en eigenaar van restaurant Was Californië Frans. Hij was de chef-kok adviseur op RatatouilleTijd: 3 ½ uur.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor piperade
½ rode peper
½ gele paprika
½ oranje paprika
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1 theelepel gehakte knoflook
½ kopje heel fijn gesneden ui
3 sppige gewonen tomaten, ontveld, ontpit en in kleine blokjes gesneden, het sap van de tomaten.
1 takje tijm
blad peterselie
½ een laurierblad
zout
Voor groenten
Dit heb je nodig. Maar er moeten nog 4 tomaten bij.De grote pompoen is ook
een muskaat pompoen, maar die is niet geschikt om leuke schijfjes mee te snijden.
Die heb je dus niet nodig, maar ligt erbij ter decoratie.Het oog wil ook wat natuurlijk.
1 courgette, in dunne plakjes gesneden
1 aubergine in dunne plakjes gesneden
1 gele squash ( muskaat pompoen), in dunne plakjes gesneden
4 roma tomaten, in dunne plakjes gesneden
½ theelepel fijngesneden knoflook
2 eetl. olijfolie
Takje tijm
Zout en peper
Voor vinaigrette
1 eetlepel extra vierge olijfolie
1 theelepel balsamico azijn
Assortiment verse kruiden (kervel, tijm)
zout en peper
Werkwijze:
Voor piperade( dat is de bodem, of de onderliggende saus):
Verwarm de oven voor tot 240 graden. Plaats paprikahelften op een folie beklede plaat. Braad tot de huid loslaat, ongeveer 15 minuten. Haal ze er uit en laat rusten tot ze koud genoeg zijn om te verwerken. Pel en snipper deze. Gaat straks in de piperade.
Combineer olie, knoflook en ui in middelgrote pan en op laag vuur tot zeer zacht maar niet bruin, ongeveer 8 minuten. Voeg de gewone sappige tomaten toe, tijm, peterselie en laurier. Sudderen op een laag vuur zodat het erg een beetje massa krijgt maar dat het toch vloeibaar blijft. Ongeveer 10 minuten latan pruttelen, niet bruin laten worden, voeg de Spaansepeper en de paprika snippers toe en laat alles zacht worden. Breng op smaak met zout, en kruiden. Bewaar 1 eetlepel van het mengsel om straks bij de vinaigrette te doen en verspreidt de rest over de bodem van een grote ovale koekenpan.
Voor groenten,
Schik een strook van afwisselend plakjes groenten over piperade, elkaar overlappende, zodat je ¼ van elk segment kunt zien. Ga zo rond de schaal, overlap de groenten in een nauwe spiraal van een schijfjes en zorg dat je in het midden een beetje een heuveltje krijgt.
Draai de oven eerst even naar 160 graden.
Meng knoflook, olie en tijm in een kom en breng op smaak met zout en peper . Strooi dit over de groenten. Bedek de pan af met vetvrij papier zodat het goed afsluit.
Bak totdat de groenten gaar zijn wanneer het wordt getest met een mes, ongeveer 2 uur. Haal het vetvrijpapier eraf en bak nog gedurende 30 minuten verder.
Als er teveel vloeistof in de pan is, plaats het dan op een middelhoog vuur op het fornuis tot het iets ingekookt is. (Op dit punt kan je het gerecht afkoelen en afgedekt en gekoeld 2 dagen bewaren. Serveer koud of opwarmen in 180 graden warme oven tot.)
Voor vinaigrette, combineren voorbehouden piperade, olie, azijn, kruiden en zout en peper naar smaak in een kom.
Je kan er gevogelte bij serveren .Leg de groente nu in een waaiervorm op het bord . Besprenkel vinaigrette rond bord.Geef ook wat van de saus erbij.
Enfin, ik was de tomaten tussen de groente vergeten. Stom, want ik had ze wel in huis.Ik moet dit ook weer eens over doen. Lijkt me best leuk met Kerst of zo. Echt veel werk is het niet en het ziet er heel leuk uit.
Bon apetit voor jullie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat spannend allemaal en heel leuk!
BeantwoordenVerwijderenMaar vooral: wat een moed om dit allemaal te gaan koken!!! Het ziet er heerlijk uit!
Wat leuk dat je het hebt geplaatst! Beleef zelf veel plezier aan het recept, het pure staat me erg aan!
BeantwoordenVerwijderenGroet, Yvette