zondag 9 januari 2011
Sabayon
Ik ga de koperen bowl uitproberen op de sabayon.
Adrie wilde kloppen. Dit deed hij met de hand. En in een mum van tijd was het klaar.
Helaas is de foto niet erg spectaculair.Die doen we volgend weekend over.
Oh ja, dat bobbeltje is een schepje roomijs dat ligt te smelten onder de warme sabayon en onder dat bolletje ijs liggen ingemaakte aardbeien.Het was verrukkelijk.
SABAYON
Voor 4 personen
Ingrediƫnten:
* 6 eidooiers
* 200 gr suiker
* 250 ml mousserende wijn (prosecco, cava, champagne), desertwijn of een gazeuse bier
Bereidingswijze:
Breng in een ruime pan een laagje water aan de kook. Zorg bij voorkeur voor een metalen kom. Als de kom op de pan staat mag het water de kom niet raken. De techniek om op deze manier iets te verwarmen heet au-bain marie.
Zet de kom op de pan en klop de suiker door de eidooiers.Voeg de wijn toe en blijf kloppen tot het mengsel in hoeveelheid verdubbeld is, schuimig en dik eruit ziet. De sabayon moet zo stevig zijn dat ze aan de garde blijft hangen. Serveer direct!
Het lastige van een sabayon is dat je het mengsel tegelijkertijd moet kloppen en verwarmen. Klop je niet hard genoeg, dan kan het eigeel gaan stollen, vooral daar waar de kom de pan raakt (want daar is de kom het heetst). Laat de sabayon niet (te lang) boven de warmtebron staan, want dan verliest het mengsel snel zijn luchtigheid en stevigheid en schift-ie dus.
Lekker bij (vers of gepocheerd) fruit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Riejaaaa.....wat een heerrrrrrrrlijk toetje..
BeantwoordenVerwijderenMmmm, wat jammer nou toch, dat ik zo'n eind weg woon...Die Adrie zal toch wel smullen!
xx slik..ik krijg schuldgevoelens, haha!