Tja, nu heb ik 3 chocolade taarten gemaakt. Eerst een chocoladecake van Jeroen Meus.Die was opzichzelf wel goed, maar zoals hij was....gewoon een zware chocolade cake. Ik wilde er echter een vulling tussen. Wist van toeten en deed er slagroom met kersen tussen. Wanneer je een stuk op had was je voor de hele dag verzadigd en ook meteen van je chocoladeverslaving af. Echt te veel van het goede.
Terug naar de kookwinkel van Bianca Bonte.Die was net met zo'n taartje bezig. Zag er het zelfde uit . Zij had de vulling erin gedaan die in het bakboek stond dat hier rechts op het blog staat. Slagroom gekookt en dan over de kookchocolade. Iets laten indikken door afkoeling en de helft ervan weer door opgeklopte slaroom mengen . Zij had er nog amandelschaafsel door gedaan.Enfin, ik mocht proeven...heerlijk!!!!Ze had ook nog kweeperenjam ertussen gedaan.Luchtig was hij en lekker.Maar zei had een kant en klare mix gebruikt die ze in haar winkel verkoopt.
Biscuitmix. Dat was niet mis en ik naar huis met die mix.Ben eraan begonnen en het werd een hele smeuïge massa. 10 Min mixen stond op het pak. Jeetje....zag er goed en lekker uit hoor, maar eigenlijk wil ik zelf bepalen wat er in mijn kommetje zit.
Eerlijk is eerlijk.....het werd een prima taart.
Zo prima dat ik hem cadeau kon geven en er gisteren nog een maakte voor mij zelf.
We hebben ervan gesmuld.
En toch.......dit blog gaat over zelf maken en niet over kant en klare mixen. Maar reuze handig en heel lekker.
Nu ben ik op zoek gegaan naar de verschillen.Je wilt toch weten waar je mee bezig bent.Van de hoed en de rand.Ik ben in de boeken gaan zoeken en op internet.
Hier komt het....
Wat is cakemeel ?
Cakemeel is bloem met bakpoeder met nog wat extra toegevoegde smaakversterker(s) zoals zout, citroen, vanille.Zie voor recepten van cake bereid met zelfrijzend bakmeel:
http://www.worldcook.net/Nederlands/Recepten/Cakes/CA-RoomboterCake.htm
Wat is zelfrijzend bakmeel?
Zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder
Wat is bakpoeder?
Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel.
Bakpoeder is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen. Doordat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden, zoals bij gist wel het geval is, zal de smaak van het gebakken product niet veranderen, afgezien van een hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.
Bakpoeder bestaat meestal uit gelijke hoeveelheden dubbelkoolzure soda (natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3)) en citroen- of wijnsteenzuur. Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd verkrijgt men zelfrijzend bakmeel.
Wat weten we van echte gist?
Gist is een schimmel :
In zijn algemeenheid is gist een eencellige schimmel die zich ongeslachtelijk voortplant door knopvorming en soms door deling. Elk half uur kan een gistcel een dochtercel krijgen en een moedercel kan in haar leven wel 35 keer een dochtercel voortbrengen. We vinden gist overal om ons heen: in de lucht op vruchten, in de bodem.
Verreweg het belangrijkste geslacht is Saccharomyces, met 30 soorten over de gehele aarde verspreid. Deze gist wordt gebruikt voor het rijzen van brood, bij de productie van wijn en bier. Elk toepassingsgebied heeft zijn eigen soort uit het geslacht Saccharomyces. Deze soorten kunnen niet onderling uitgewisseld worden, d.w.z broodgist kan niet worden gebruikt om er wort of wijn mee te vergisten. Voor het rijzen van brood wordt een van de 25 variëteiten van S. cerevisiae (cultuurgist) gebruikt: bakkersgist. (lett. vertaald: suikergist van de brouwer of ook suikerzwam van het bier). Voor bier en wijn zijn er eveneens speciaal gekweekte soorten.
Het is de gist die gasbelletjes maakt en het deeg laat rijzen, maar ...... gist maakt alleen gas als hij actief kan leven. Daarvoor heeft de gist - net als alle andere levende wezens - voeding nodig: Voor gist is dat suiker. Daarom moet het meel of de bloem voldoende suiker bevatten om de gist te voeden, zodat er door de gist voldoende gas (CO2) gemaakt kan worden om het deeg te laten rijzen. Een beetje suiker zit normaal al in meel en bloem, maar voor de gist in onvoldoende hoeveelheden. Wel zitten er in het zetmeel van het meel of de bloem voldoende lange ‘suikerkettingen’ die de gist met behulp van enzymen kan ‘openbreken’ en gebruiken.
Het gasvormingsvermogen van meel of bloem is dus goed als er voldoende suiker of suikerhoudend zetmeel en enzymen in aanwezig zijn.
Om het door de gist gevormde gas vast te houden, moet meel of bloem voor brood voldoende gluten bevatten, bovendien moeten de gluten van een goede kwaliteit zijn.
Bronnen: http://home.wanadoo.nl/entre-les-collines/gist1.htm
http://www.dekooktips.com/warenkennis/graan-rijst/meel-broo
d.htm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten