vrijdag 17 december 2010
Prei met vinaigrette met Alain Caron
Ja, ik geef toe, de foto moet over, maar het is echt een geweldige combinatie.En zo simpel. In 15 min. klaar. Nee, de prei kookt en de vinaigrette is in 3 min. klaar.
Ik had de vinaigrette er beter rond kunnen drapperen.
Alain Caron, de man die beroemd is om zijn combinaties van smaken.
Zijn motto is "hoogwaardige ingrediënten gebruiken".
Koken betekent "geven aan een ander". Je investeert creativiteit, tijd en geld. Op die manier máák je iets voor iemand, als je kookt.
Alain Caron was jarenlang chef-kok in rest. Tante Koosje te Loenen aan de Vecht. Hij werkte mee aan culinaire televisieprogramma's, adviseert restaurants en publiceert.
Hij was vorige week in een documentaire te zien op TV.
Maar aan het werk.....
In Frankrijk werd vroeger gezegd :Les poireaux sont les asperges pour les pauvres.
Prei is de asperges voor de armen.Laten we de prei rehabiliteren. Prei wordt meestal in ringen gesneden en verwerkt in soepen, sauzen , fonds en stoofpotten. In dit recept wordt de prei in ere hersteld.
Je moet hem niet snijden maar in zijn geheel in een mostertdressing serveren.
Het nadeel is dat het dan moeilijk is om het zand eruit te krijgen.
Snijd het worteldeel aan de onderkant eraf en ook de punten.Steek dan met een scherp mes in de prei, daar waar het groen in het wit overgaat. Snijd met het mes helemaal door naar boven. Maak een tweede snee in een rechte hoek op de vorige. Open de bladen en was de prei in ruim water.
Wat hebben we nodig.
500 gram dunne korte prei
2 gekookte eieren
1 eetlepel witte wijnazijn
2 eetl. fijne \zaanse mosterd
2 eetlepels gehakte verse peterselie
6 eetl. zonnebloemolie
versgemalen peper
zout.
Recept:
Breng in een grote pan gezouten water aan de kook.
Kook de prei goed gaar in ongeveer 15 min.
Laat ze dan goed uitlekken op een doek.
Kook de eieren hard.
Voor de vinaigrette is nu vooral de volgorde van belang.
Strooi het zout en de peper in een kom.
Voeg de azijn toe en roer tot het zout is opgelost.
Doe er dan de mosterd bij en de gehakte peterselie.
Schenk de zonnebloemolie langzaam er bij en roer het geheel goed met een garde.
Vermeng de vinaigrette met de prei en verdeel het mengsel op de borden.
Hak de eieren in stukjes en strooi deze over de prei.
Afmaken met zout en versgemalen peper.
Bon appetit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hmmmmmmmmmmmmmm: lekker, dat moet mij toch lukken!
BeantwoordenVerwijderen