zondag 30 oktober 2011

Stoofperen






Het is 2011 en het is een goed peren jaar. Nog nooit had ik zulke grote stoofperen. En zulke mooie.Ze rijpen lang aan de boom, want het het heel erg zacht weer met bijna geen wind. Vandaag was het ook weer een vochtige maar windstille warme zondag. De handperen zijn al geplukt of naar beneden gevallen tussen de varens, waar Jasper ze weer opraapt en ook opeet.
Jasper is de labrador.




Nu heb ik een recept gevonden om de peren te stoven en ik heb mijn eigen gedachten erdoor gedaan.
Hier volgt het recept voor 12 peren die ik in een grote pan ga doen.Maar eerst deed ik 1500 ml water in de pan.
Daarin
400 g suiker en 200 g bruine suiker
sap van 1 citroen
1 kaneelstokje
2 vanillestokjes in de lengte doormidden gesneden
4 kruidnagels
1 steranijs

Verhit de suiker met 1500 ml water al roerend op laag vuur en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat de siroop aan de kook komen en voeg de citroensap , de kaneel kruidnagel en de vanillestokjes toe.

Schil de peren , maar laat de steeltjes zitten.Wanneer de peren zacht zijn ( pocheren heet dit) ongeveer na 1 of 2 uur, leg ze dan in een schaal en laat het vocht nog iets inkoken.
Daarna het vocht over het peertje gieten, wat slagroom erbij en smullen maar.

zondag 16 oktober 2011

Pannenkoeken


Het is herfst. Zonnig en fris, dus straks even wat pannekoeken op de buitentafel zetten voor de tuinmannen. Dat zijn we zelf, dus ik verheug me erop.

Benodigdheden
200 gram bloem
3 eieren
Bakboter of olie
300 ml melk
Zout
Beslagkom
Garde of mixer
Grote pollepel
Spatel
Koekenpan
Bord
Groot deksel
Stappen
Klop de eieren los
Breek voorzichtig de drie eieren stuk boven de beslagkom en klop de eieren vervolgens los met behulp van de garde. Zorg ervoor dat er een mooi, egaal geel mengsel ontstaat. Let erop dat er geen eierschaal in de beslagkom terecht komt!

Voeg de melk toe
Voeg vervolgens de melk toe aan het eimengsel. Roer dit met de garde nog even goed door het mengsel.

Voeg de bloem toe
De volgende stap is het toevoegen van de bloem. Overhaast hierin niet, maar voeg steeds een beetje toe, terwijl je het mengsel goed door elkaar blijft roeren. Als je alle bloem er in één keer bij doet, dan is de kans groot dat je mengsel gaat klonteren en is het moeilijk om alle klontjes er nog uit te krijgen. Als je niet zo handig met de garde bent en niet tegelijk kunt gieten en roeren, dan voeg je steeds een klein beetje bloem toe, waarna je het direct door het mengsel roert. Dit duurt wat langer, maar geeft je wel een prima resultaat.

Smelt wat boter of olie in de pan
Je beslag is bijna klaar, dus het is tijd om te bakken! Doe wat boter of olie in de pan en laat dit heet worden. Zorg ervoor dat de olie of boter goed in alle hoekjes van de pan komt, zodat je pannenkoek geen kans krijgt om aan te bakken.

Doe beslag in de pan
Pak een grote pollepel en giet daarmee het beslag in de pan. Zorg er in ieder geval voor dat de hele bodem bedekt wordt. Als je graag een wat dikkere pannenkoek hebt, dan voeg je wat extra beslag toe, heb je liever een dunne pannenkoek, dan doe je er net genoeg in om de hele bodem te bedekken. Bak de pannenkoek nu op laag vuur.

Draai de pannenkoek om
De pannenkoek moet aan beide kanten lekker goudbruin gebakken worden. Wacht daarom net zolang tot de bovenkant van de pannenkoek droog is. Dit duurt ongeveer twee tot drie minuten. Dan kun je de pannenkoek met een spatel omkeren. Schud hiervoor eerst de pan vanuit je pols heen en weer en kijk of de pannenkoek vanzelf al los komt van de bodem. Plaats vervolgens de spatel in het midden onder de pannenkoek en keer de pannenkoek vervolgens voorzichtig om. Bak de pannenkoek nu nog ongeveer een halve tot een hele minuut op matig hoog vuur.

Bewaar je pannenkoeken warm
Is de andere kant van de pannenkoek ook heerlijk goudbruin? Dan is je pannenkoek klaar! Leg hem op een groot bord en plaats hier overheen een deksel. Zo blijven je pannenkoeken lekker warm tot het moment dat je ze kunt serveren!